Spieren

Wist je dat het menselijk lichaam uit meer dan 600 spieren bestaat? Heel veel dus! Een spier is een weefsel dat uit cellen bestaat die samentrekken en ontspannen. Hierdoor is het mogelijk om jezelf te bewegen. Welke soorten spieren bestaan er? En hoe werken de spieren nu precies? In dit artikel kom je er meer over te weten.

Welke soorten spieren bestaan er?

Aangezien spieren een soort weefsel zijn, worden ze ook wel spierweefsel genoemd. Er zijn 3 verschillende soorten spierweefsel. Dit zijn:

  • Glad spierweefsel
  • Dwarsgestreept spierweefsel
  • Hartspierweefsel

Wat is glad spierweefsel?

Glad spierweefsel komt voor in de wanden van de luchtwegen, het spijsverteringskanaal en de bloedvaten. Deze gladde spieren reageren op prikkels uit het zenuwstelsel en kun je dus niet zelf aansturen. Het gladde spierweefsel maakt een langzame golfachtige beweging en zorgt ervoor dat bloed, lucht en voedsel wordt getransporteerd.

Gladde spieren zijn ‘’onwillekeurig’. Dat wil zeggen dat je niets te zeggen hebt over deze spieren. Je ingewanden en de andere organen zijn voor een deel uit onwillekeurige spieren opgebouwd en doen automatisch hun werk.

Wat is dwarsgestreept spierweefsel?

Dwarsgestreept spierweefsel bevindt zich in de skeletspieren. Het zijn dwarsgestreepte skeletspieren, oftewel ‘willekeurige’ spieren. Deze spieren kan je zelf bewust aansturen, zodat je zelf kunt bepalen hoe je beweegt. Het grootste deel van de spieren in ons lichaam bestaat uit dwarsgestreepte spieren. De dwarsgestreepte spieren zitten met pezen aan je botten vast.

Een dwarsgestreepte spier bestaat uit diverse spierbundels. De spierbundels zijn weer opgebouwd uit spiervezels. Aangezien de spiervezels door een versmelting van meerdere spiercellen zijn ontstaan, bestaat een spiervezel uit meerdere kernen.
Het dwarsgestreepte spierweefsel dankt zijn naam aan het dwarsgestreepte patroon.

Wat is hartspierweefsel?

Je hart heeft een eigen spierweefsel. Dit is het hartspierweefsel. Doordat je hartspier zich ritmisch aanspant, wordt bloed door je lichaam gepompt. Je kunt het hartspierweefsel niet bewust aansturen.

Welke functie hebben je spieren?

Je spieren zorgen ervoor dat je je kunt bewegen. De dwarsgestreepte spieren (skeletspieren) zijn weer belangrijk voor het bewegen van het skelet. Hierdoor kun je tillen, lopen, staan. de trap oplopen en heel veel andere dagelijkse activiteiten doen. Verder zorgen de skeletspieren ervoor dat je de juiste lichaamstemperatuur blijft houden. Bijvoorbeeld als je rilt, heb je meerdere kleine spiersamentrekkingen waardoor je lichaam extra warmte opwekt.

De gladde spieren zorgen er weer voor dat bloed, lucht en voedsel door de bloedvaten, het spijsverteringskanaal en de luchtwegen worden vervoerd. De hartspier zorgt ervoor dat er bloed wordt rondgepompt door je lichaam.

Hoe werken je spieren?

De verschillende spieren werken allemaal weer anders. Zo kun je de dwarse spieren (skeletspieren) zelf aansturen. Dit komt, omdat er naar elke skeletspier een zenuw loopt. Deze zenuw stuurt een elektrisch signaal naar de spier die je aan wilt spannen. Het signaal zorgt er weer voor dat de spier zich ook echt samentrekt en dat de spiervezels korter en dikker worden. Als je je spier niet meer aanspant en deze weer wilt ontspannen, geven je zenuwen geen elektrisch signaal meer af.

Als je een skeletspier samentrekt, krijgen je hersenen ook elektrische signalen door. Deze signalen geven jouw hersenen informatie over het aanspannen van de spier. Hierdoor kun je je houding en je positie van je gewrichten vasthouden.

Bij de gladde spieren en de hartspieren worden je spiervezels op een andere manier aangestuurd. Dit kun je niet zelf bewust regelen. Hiervoor heeft je lichaam speciale pacemakercellen die zelf zorgen voor de samentrekkingen van je spieren. Je hoeft hier dus niet over na te denken.

De spiervezels

Een spiervezel is opgebouwd uit duizenden kleine vezeltjes: myofibrillen. De myofibrillen zorgen er weer voor dat een spier zich kan samentrekken. Het zijn hele dunne draadjes die dezelfde lengte hebben als de spiervezel.

Trekken

Als een spier zich samentrekt wordt deze korter en dikker en trekt aan de pees. Wanneer deze korter wordt, trekt een spier aan de lichaamsdelen waaraan deze is bevestigd. Zo zit de grote spier aan de achterkant van je bovenbeen weer vast aan je heupbeen en aan je scheenbeen. Als deze spier zich aanspant en zich korter maakt, trekt ze aan je scheenbeen waardoor je knie zich buigt.

Spieren werken vaak in paren

Er zijn heel veel spieren die in paren werken. Zo trekt de ene spier een lichaamsdeel de ene kant op, terwijl de andere spier zich weer terugtrekt. Aan de hand van deze samenwerking kun je je spieren verdelen in 2 klassen: de agonist, de antagonist en de synergist.

De agonist is de spier die de grootste arbeid verricht voor een beweging. De antagonist heeft een tegengestelde werking. Een synergist is een spier met een gelijke werking.

Welke spierproblemen kun je krijgen?

Ieder mens kan last krijgen van bepaalde spierproblemen- of klachten. Bekende voorbeelden zijn:

  • Spierpijn
  • Spierkramp
  • Spiertrekkingen
  • Spierscheuren

Verder kan er ook sprake zijn van spieraandoeningen, zoals:

  • Een spiergezwel (vleesboom)
  • Spierzwakte
  • Spierverslapping
  • Ziekte van Duchenne

Kan je lichaam nieuwe spiercellen aanmaken?

Als volwassene kun je ook nog nieuwe spiercellen aanmaken. In de spieren bevinden zich namelijk gespecialiseerde stamcellen, de satellietcellen. Wanneer deze cellen zich delen komt er een nieuwe spierkern en een nieuwe satellietcel vrij. De nieuwe spierkernen helpen je lichaam om beschadigd spierweefsel weer te laten aangroeien. Ook maken de nieuwe spierkernen het mogelijk dat je spieren groeien door training.

Waardoor heb je minder kracht in de spieren als je ouder bent?

Als volwassene verlies je elke 10 jaar zo’n 3 tot 8 procent van je spiermassa. Sommige mensen worden door spierverlies slechter ter been en gaan dan minder lopen. Uit een onderzoek is echter gebleken dat de spieropbouw bij jongere en oudere mensen even snel verloopt als zij dezelfde levensstijl aanhouden. Het verlies van spierkracht bij oudere mensen kan dan ook het gevolg zijn van slechtere voeding en te weinig beweging.

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/01/22/zes-vragen-over-je-spieren-1583464-a1222212


Relevante artikelen
3 reacties
  1. Wat zijn de behandelingen bij een hals spier verkleving na een nek operatie?
    Mvg, F.S.

  2. Om precies te zijn rondom mijn luchtpijp.

    F.S.

  3. Loop bij fysio maar helpt mij niet.
    Bij de onderste zwevende rib zit een spier die pijn doet met bewegen, dit is alleen aan de linker kant.
    Ik doe Yoga en ook strek oefeningen wat mij wel een beetje helpt, maar de pijn komt steeds terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips