Longen

De fijne takjes in de longen, die ongeveer een millimeter groot zijn, heten bronchioli. Iedere bronchiolus voert lucht aan voor de longblaasjes, die lijken op een piramide en een doorsnede hebben van 12 millimeter. De bronchioli splitsen zich in 12 tot 18 grensbronchioli, waarbij deze laatsten zich delen in twee adembronchioli. De adembronchioli transporteren de lucht naar de kleine uiteinden van de longen. Zo’n eindgedeelte noemt men acinus, en hierin gaan de bronchioli over in alvolairblaasjes of longblaasjes. Deze verbreden zich en vormen twee tot negen gangetjes, waarvan de wand in de longblaasjes eindigt. In de long van een volwassene bevinden zich honderden miljoenen van dergelijke blaasjes. De totale oppervlakte die hierdoor beschikbaar is voor gaswisseling bedraagt honderden vierkante meters.

De alveolairgangen en alveoli zijn bekleed met respiratoir epitheel. De longen (pulmones) nemen het grootste deel van de borstholte in beslag. Het is een gepaard orgaan, dat wil zeggen dat er twee helften zijn, die bedekt door longvlies (pleura visceralis)in de pleuraholten liggen. Deze holte wordt aan de voorzijde door het borstbeen, van achter door de wervelkolom en aan de basis door het pezig gedeelte van het middenrif begrensd. Bovenin ligt het mediastinum, dat is het middengedeelte van de borstkas tussen de beide longholten; het wordt verdeeld in een voor- en een achtersegment. In het voorste segment bevinden zich de thymusklier, het hart met het hartzakje, de grote vaten van het hart en de zenuwen van het midden-rif. In het achterste segment van het mediastinum liggen de luchtpijp, het spijsverteringskanaal, de hoofdslagader, ongepaarde en halfongepaarde venen, wandelende venen, sympathische stamstrengen en de borstbuis.

Elke longhelft heeft de vorm van een stompe kegel, waarvan de top naar boven tot in de onderste sleutelbeengroeve ligt, en waarvan de bodem tegen het middenrif aanligt. De rechter longhelft is iets breder dan de linker, maar korter. De rechter longhelft bestaat uit drie kwabben, de linker long heeft slechts twee kwabben. Aan de concave, mediale zijde van de longen bevindt zich een bochtvormige verdieping, de longtop of longhilus (hilus pulmonis). Zo wordt de plaats genoemd, waar de bronchiën , de longslagaderen, de hoofdbronchus en de zenuwen in de longen naar binnentreden, en waar de bronchiale en longaderen alsook de lymfevaten naar buiten komen. Dit hele stelsel dient als longpoort; het vormt de longwortel (radix pulmonis).

Bekleding van de longen

De longen zijn bekleed met een glad,sereus vlies, het zogenoemde longvlies (pleura). Het bestaat uit een visceraal blad, dat tegen het longoppervlak aanligt, en het borstvlies,een pariëtaal blad dat de binnenzijde van de borstkas, de pleuraholte en het middenrif bedekt. Tussen deze bladen ligt de interlobaire ruimte (cavum pleurae). De longen zetten bij het inademen uit en krimpen bij uitademing in. Hierdoor ontstaat er een negatieve druk in de interlobaire ruimte, die bij het inademen stijgt en bij het uitademen daalt. De longen staan in de borstholte altijd aan een onderdruk bloot, waardoor ze dicht tegen de borstkas worden aangedrukt. Ze vullen de gehele longruimte op, zodat er slechts een smalle spleet overblijft. In deze pleurale spleet bevindt zich een dunne laag sereuze vloeistof.

De gasuitwisseling in de longen heeft plaats door diffusie van koolstofdioxide uit het bloed in de lucht van de alveolen en van zuurstof uit de alveolenlucht in het bloed. Deze uitwisseling ontstaat door het verschil dat er bestaat tussen de onderdruk van het gas in de lucht van de alveolen en de druk van het gas in het bloed. Het bloed brengt de zuurstof met behulp van de rode bloedlichaampjes of erytrocyten uit de lucht van de alveolen over in de afzonderlijke lichaamsdelen, vanwaar het de koolstofdioxide weer terugvoert naar de longalveolen. Ook de gaswisseling in de capillairen van de grote bloedsomloop en in de longcapillairen is een gevolg van de diffusie, die ontstaat door het drukverschil tussen bloed en weefsel.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Ik wil graag meer weten over mensen lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips