Penicilline

Als je een luchtweginfectie, een oorinfectie of een huidinfectie hebt, dan krijg je meestal penicilline voorgeschreven. Hiermee worden de bacteriën die de infectie veroorzaken uitgeschakeld. Wat is penicilline? Hoe lang werkt het? En welke soorten zijn er?

Penicilline werd in 1928 ontdekt door de Britse arts en microbioloog Alexander Fleming. Zijn uitvinding heeft geleid tot een revolutie in de behandeling van mensen met een infectie. In 1945 ontving Alexander Fleming de Nobelprijs voor de Geneeskunde voor zijn revolutionaire uitvinding.

Wat is penicilline?

Penicilline is een antibioticum en valt onder de groep ‘β-lactam antibiotica’. Penicilline wordt gebruikt bij infecties die zijn veroorzaakt door bepaalde bacteriën. Tegenwoordig kan dit medicijn breed ingezet worden door een bepaalde chemische groep aan de penicilline-moleculen te laten hechten.

Hoe werkt penicilline?

Penicilline breekt de celwand van bacteriën af waardoor ze worden gedood. Als de celwand van een bacterie wordt afgebroken, kan deze zijn inhoud niet meer binnenhouden en zal sterven.

Waar is penicilline van gemaakt?

Penicilline is gemaakt door middel van fermentatie. Dat betekent dat penicilline gemaakt wordt uit biologische materialen met behulp van bacteriën en schimmels.

Welke soorten penicillines bestaan er?

Er zijn verschillende soorten penicillines die, net als alle andere antibiotica, worden onderverdeeld in smalspectrum en breedspectrum penicillines.

Smalspectrum penicillines

Smalspectrum penicillines zijn geschikt voor infecties die zijn veroorzaakt door een beperkt aantal soorten bacteriën. Voorbeelden van smalspectrum penicillinen zijn fenoxymethylpenicilline en penicilline-G.

Breedspectrum penicillines

Breedspectrum penicillines werken tegen meerdere soorten bacteriën. Amoxilline is een breedspectrum penicilline.

Artsen schrijven bij voorkeur een smalspectrum penicilline voor, omdat deze alleen de slechte bacteriën doodt. Een breedspectrum penicilline vernietigt vaak veel meer bacteriën dan alleen de bacteriën die de infectie hebben veroorzaakt.

Een breedspectrum penicilline wordt vaak alleen voorgeschreven bij noodgevallen waarbij men snel moet handelen of als de arts vermoedt dat er sprake is van een menginfectie. Dit is een infectie die door meerdere ziekteverwekkers is veroorzaakt.

Vijf soorten penicilline

Er zijn vijf soorten penicilline. Dit zijn:

  • Penicilline-G (benzylpenicilline): deze soort wordt vooral gebruikt bij de ziekte van Weil, luchtweginfecties, huidinfecties, miltvuur, de ziekte van Lyme, syfilis, oorinfecties en hersenvliesontsteking.
  • Fenoxymethylpenicilline: wordt vooral gebruikt bij huidinfecties en luchtweginfecties.
  • Amoxilline: wordt voorgeschreven bij middenoorontstekingen, bijholteontstekingen, luchtweginfecties, huidinfecties, de ziekte van Lyme, blaasontstekingen, maagzweren, hersenvliesontsteking en longontsteking.
  • Amoxilline/clavulaanzuur: deze soort penicilline wordt voor dezelfde aandoeningen gebruikt als amoxilline. Wel zorgt amoxilline/clavulaanzuur ervoor dat de het β-lactamase inactief wordt. Hierdoor werkt de penicilline beter bij bacteriën die niet genoeg reageren op penicilline alleen.
  • Ampicilline: ook deze soort wordt voor dezelfde aandoeningen voorgeschreven als amoxilline. Verder wordt ampicilline ook gebruikt bij ernstige parodontitis.

Wanneer schrijft een arts penicilline voor?

Penicilline behoort tot de antibiotica. Een arts schrijft dit medicijn niet zo snel voor. Dit doet hij alleen als het noodzakelijk is en je te weinig weerstand hebt om de infectie zelf te bestrijden. Je afweersysteem heeft dan hulp nodig.

Hoe stelt een arts vast welke penicilline je nodig hebt?

Voordat de arts penicilline voorschrijft, kijkt deze naar de plek waar de infectie zich bevindt. De arts moet namelijk een antibioticum voorschrijven dat kan doordringen in het weefsel. Verder kijkt de arts naar de soort bacterie die de infectie heeft veroorzaakt. De arts kan dan een penicilline voorschrijven die de specifieke bacterie kan uitschakelen.

Hoe snel werkt penicilline?

Penicilline werkt vrij snel. Dit medicijn werkt het snelst en best als de bacterie die de infectie heeft veroorzaakt nog actief is. Wanneer je start met een penicillinekuur zijn de meeste bacteriën nog actief. De meeste bacteriën worden dus snel uitgeschakeld en hierdoor verminderen de klachten redelijk snel.

Hoe lang duurt een penicillinekuur?

Penicilline wordt voor diverse infecties voorgeschreven. Het hangt dan ook van de infectie af hoe lang een kuur duurt. Een penicillinekuur kan tien dagen tot enkele weken duren.

Moet je een penicillinekuur afmaken?

Net als alle andere antibiotica, moet je een penicillinekuur altijd afmaken. Ook al zijn de klachten verdwenen, toch zal je de kuur moeten afmaken. Als je zomaar stopt, zijn er misschien nog bacteriën actief in je lichaam. De infectie kan dan weer terugkomen. Om deze reden is het dus belangrijk dat je een penicillinekuur altijd afmaakt. Je hebt dan de zekerheid dat alle bacteriën zijn uitgeschakeld. Bovendien voorkom je dan een antibioticaresistentie.

Bij een antibioticaresistentie heeft een bacterie een bepaalde weerstand opgebouwd tegen een antibioticum. Als een bacterie resistent is, dan werkt het antibioticum niet meer tegen de bacterie.

Wat zijn de bijwerkingen van penicilline?

De meest voorkomende bijwerkingen van penicilline zijn:

  • Diarree
  • Buikkrampen
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Overgevoeligheid
  • Allergische reacties

Een aantal uren na de eerste inname van penicilline kan je hoofdpijn krijgen. Dit kan gepaard gaan met zweten, trillen, spierpijn of koorts. De reden dat je hier last van krijgt, is omdat de gedode bacteriën afbraakproducten afscheiden. Meestal verdwijnen deze verschijnselen binnen 24 uur.

Wat is een penicillineallergie?

Een allergie voor penicilline komt zelden voor, maar het is wel de meest voorkomende allergie tegen medicijnen. Bij een penicillineallergie reageert je lichaam overmatig op penicilline. Je lichaam wil zichzelf dan beschermen met een reactie, maar dit leidt juist tot een allergische reactie.

Mag je alcohol drinken als je penicilline gebruikt?

Alcohol heeft geen invloed op de werking van penicilline. Wel is het verstandig om te matigen met alcohol. Ook al blijft de penicilline werken, toch is het voor je lichaam extra zwaar om de penicilline en alcohol te verwerken.

Werkt de anticonceptiepil met penicilline?

Er zijn twee antibioticasoorten die duidelijk invloed hebben op de anticonceptiepil. Dit zijn rifabutine en rifampicine. Het antibioticum penicilline heeft geen invloed op de werking van pil. Wel is het verstandig om altijd eerst bij je arts te informeren hoe het zit met de werking van de anticonceptiepil als je een penicillinekuur gaat volgen en de pil slikt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips