Diane-35

De Diane-35 wordt gebruikt als anticonceptiepil. Eigenlijk is deze pil niet bedoeld als anticonceptie, maar uitsluitend voor vrouwen met ernstige acne. Er zit namelijk een stofje in de pil die de talgproductie tegengaat. Naast deze stof zit er in de Diane-35-pil ethinylestradiol, een stofje dat de eisprong voorkomt waardoor de pil ook gebruikt kan worden als anticonceptiemiddel. Vanwege beide stofjes in de pil, ethinylestradiol en cyproteronacetaat, wordt de pil door huisartsen voorgeschreven als voorbehoedmiddel voor vrouwen die ook last hebben van acne.

Trombose

In 2012/2013 kwam de Diane-35-pil veel in het nieuws. De pil zou gevaarlijk zijn en er zouden vrouwen overleden zijn door het gebruik van deze pil. In Nederland overleden er elf vrouwen, mógelijk door het gebruik van de Diane-35-pil. De vrouwen die overleden waren jonge vrouwen. Ze stierven aan trombose of longembolie.

Risico

Onderzoekers vergeleken de Diane-35-pil met andere pillen, om te achterhalen wat het verband tussen deze vorm van anticonceptie en de overleden jonge vrouwen was. Uit de onderzoeken kwam dat iedere anticonceptiepil verhoogd risico geeft op trombose. Bij de Diane-35-pil was dit risico groter. Het risico op trombose is echter toch klein. Tevens vormt deze pil niet het enige risico op trombose. Naast de pil vormen namelijk ook roken, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterol, overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten risico op trombose. Bij voorschrijven van de Diane-35 als anticonceptiemiddel of middel tegen acne, dienen de risico’s van de patiënt in kaart gebracht te worden. Heeft een patiënt een verhoogd risico op trombose, dan kan zij kiezen voor een ander anticonceptiemiddel. Als ze een pil wilt, kan ze kiezen voor een pil met levonorgestrel. Deze pillen vormen namelijk het minst een risico op trombose. Naast deze pillen zijn er overigens ook andere vormen van anticonceptie, zoals het spiraal, de anticonceptiering en het hormoonstaafje.

Voorschrijven Diane-35

Iemand die de Diane-35 al slikt en nergens last van heeft, hoeft niet over te stappen op een andere anticonceptiepil. De Diane-35 vormt namelijk vooral het eerste gebruiksjaar een risico op trombose. Desalniettemin wordt de pil nu niet meer aan nieuwe patiënten voorgeschreven. De pil is in Nederland niet verboden, omdat uit onderzoek nog niet gebleken is dat de pil een aanzienlijk risico op trombose geeft.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips