Middenoorontsteking bij kinderen

Dit is een infectie van het middenoor en de meest voorkomende oorzaak van oorpijn. Ziektekiemen kunnen zich vanuit de keel door de buis van Eustachius naar het middenoor verspreiden. Dat gebeurt meestal na een van de hoofdverkoudheden die bij jonge kinderen zoveel voorkomen. De ziektekiemen kunnen relatief gemakkelijk de buis van Eustachius binnendringen omdat deze buis bij kinderen tot ongeveer zes jaar kort en breed is. Bij baby’s, die veel tijd liggend doorbrengen, helpt de zwaartekracht de ziektekiemen een handje.

Om de zaak nog erger te maken, kan er sprake zijn van vergrote neusamandelen bij de uitgang van de buis naar de keel. Dat kan de afvoer vanuit de kamer van het middenoor belemmeren en vloeistoffen en afscheidingen die stagneren, raken gemakkelijk geïnfecteerd.

Symptomen

Middenoorontsteking is bij jonge kinderen vaak moeilijk te ontdekken. Oudere kinderen klagen meestal over pijn. Hoewel oorpijn de meest voorkomende klacht is, kan een kleine baby niet vertellen wat het probleem is.

Hoge koorts en pijn is veelal het enige teken dat het kind klaarblijkelijk ziek is. Bij kinderen die zonder aanwijsbare oorzaak koortsig en ziek zijn, zal de arts dan ook gewoonlijk de oren controleren. Soms verloopt middenoorontsteking bijna symptoomloos, maar lijkt het kind alleen een beetje doof. Als u dit vermoedt, laat de dokter er dan even naar kijken.

Middenoorontsteking bij kinderen

Behandeling

Aanvankelijk is er vaak niet meer nodig dan paracetamol en een middel dat de slijmvliezen doet slinken, zoals Sofradex, om de symptomen van het kind te verlichten totdat u ermee naar de dokter kunt. Ook neusdruppels kunnen verlichting geven, doordat ze via de buis van Eustachius inwerken op de ontsteking in het middenoor.

Als de toestand verergert is een door de mond in te nemen antibioticum, voorgeschreven door de arts, het belangrijkste onderdeel van de behandeling. (Uiteraard zijn oordruppels nutteloos omdat het trommelvlies het middenoor afsluit van de buitenwereld.) Ook schrijft de dokter vaak neusdruppels voor om het middenoor schoon te krijgen via de buis van Eustachius. Om dezelfde reden kan een door de mond in te nemen decongestivum (een middel om de slijmvliezen te laten slinken) worden voorgeschreven.

Een dergelijke behandeling zal een aanval van dit soort oor-infectie vrijwel altijd tot staan brengen, als de hele kuur maar wordt afgemaakt. Als het kind echter herhaalde aanvallen krijgt, die het gehoor en de algemene gezondheid dreigen aan te tasten, dan zal uw arts waarschijnlijk overwegen u door te verwijzen naar een keel-, neus- en oorarts. In dit stadium kan men aan een operatie gaan denken.

Het middenoor

Het trommelvlies is een rond, helder venster tussen de buitenste gehoorgang en het spelonkachtige middenoor. Een gezond trommelvlies ziet er uit en gedraagt zich precies zoals het vel van een echte trommel. Het is een heel gevoelig membraan en luchtdrukveranderingen aan slechts één kant ervan geven het vervelende gevoel en knappen dat veel mensen ervaren als ze opstijgen met een vliegtuig.

Als het door een infectie wordt opgerekt of wordt aangeraakt door iets dat in de gehoorgang is gedrukt, is de pijn verschrikkelijk. Het middenoor is een met lucht gevulde kamer aan de andere kant van het trommelvlies. Drie kleine botjes, de gehoorbeentjes, strekken zich van het trommelvlies aan de ene kant van de kamer uit tot een kleinere trommel die in verbinding staat met de gehoorzenuw van de hersenen.

Deze kleine botjes geleiden geluidstrillingen door het middenoor naar de gehoorzenuw en zo naar de hersenen, waar de trillingen worden vertaald in geluiden. Het middenoor bevat ook een buisje dat naar de achterkant van de keel loopt. Het heet de buis van Eustachius.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips