Wiegendood

Wiegendood is het plotseling en onverwacht overlijden van een ogenschijnlijk gezond kind in de eerste twee levensjaren.

Kenmerkend hiervoor is dat de ouders ’s ochtends naar de wieg gaan en hun kind dood aantreffen. Soms was het kind een beetje verkouden, maar veel vaker leek alles in orde toen de ouders het de avond tevoren naar bed brachten. In de meeste gevallen kan bij lijkschouwing geen doodsoorzaak vastgesteld worden.

Wiegendood treedt zelden op voor de tweede week of na de zesde maand en komt het meest voor tussen de tweede en de derde maand. In Nederland sterft 1 op de 1500 zuigelingen aan wiegendood, in België 1 op de 500. Jongetjes worden er vaker door getroffen dan meisjes. Wiegendood komt vaker in de winter dan in de zomer voor.

Ouders van een door wiegendood gestorven kind worden vaak verteerd door verdriet en schuldgevoel. Vaak denken ze: had ik ’s nachts maar even naar de baby gekeken…, ik had moeten weten dat er iets niet in orde was…, het is mijn schuld omdat ik de baby te warm heb ingestopt…

Onderzoekers bestuderen deze raadselachtige sterfgevallen en men heeft ontdekt dat veel van deze kinderen in werkelijkheid niet zo gezond waren als ze leken. Er zijn momenteel aanwijzingen dat deze kinderen mogelijk kleine afwijkingen in het centraal zenuwstelsel hadden.

Hoewel de oorzaak van wiegendood nog altijd onopgehelderd is, weten artsen tegenwoordig dat sommige groepen zuigelingen er meer kans op hebben dan andere, al kunnen ook kinderen die niet tot die groepen behoren aan wiegendood overlijden. Vaak is er sprake van een combinatie van risicofactoren. Te vroeg geboren baby’s, baby’s met een laag geboortegewicht, baby’s van ouders die roken of verdovende middelen gebruiken, baby’s van wie een broertje of zusje aan wiegendood overleden is, baby’s die gereanimeerd zijn omdat ze al eens eerder stopten met ademhalen en baby’s met een lage Apgarscore hebben een grotere kans op wiegendood.

Wat u kunt doen om de kans op wiegendood te verkleinen.

Sommige van de factoren die met een grotere kans op wiegendood in verband worden gebracht, zoals vroeggeboorte, kunt u niet beïnvloeden, andere wel. Wiegendood is niet te voorspellen of te voorkomen, maar de volgende aanbevelingen kunnen de kans erop helpen verkleinen:

Slaaphouding. De eerste twee weken na de geboorte kunt u uw kind nog veilig op de zij te slapen leggen. Daarna wordt aangeraden het kind uitsluitend op de rug te slapen te leggen, niet op de buik en ook niet op de zij, omdat de baby vanuit deze laatste houding kan omrollen naar de buik.

Als de baby op de leeftijd komt waarop hij in zijn slaap gaat bewegen, vragen ouders zich soms af hoe ze hem in de juiste slaaphouding kunnen houden, maar tegen de tijd dat uw baby zich om kan rollen (van rug naar buik of andersom) is de kans op wiegendood kleiner geworden.

Voor baby’s met bepaalde aandoeningen is het soms beter om op de buik te slapen. Als de dokter deze houding aanraadt, kunt u dit advies dus wel opvolgen. Bedenk wel, dat nooit bewezen is dat op de buik slapen de oorzaak van wiegendood is; het is slechts één van de factoren die de kans op wiegendood waarschijnlijk vergroot.

Beddengoed. Baby’s moeten op een stevig matras slapen. Gebruik geen dik, donzig beddengoed, zoals hoofdkussens of schapenvachtjes, waarin uw baby helemaal weg kan zakken. Hierdoor kan uw kind moeite krijgen met ademhalen. Gebruik om dezelfde reden geen waterbed, hoofdbeschermers of dekbedjes. Maak het bedje “kort” op, zodat de baby met zijn voetjes tegen het voeteneinde ligt of gebruik een babyslaapzak, waarvan de armsgaten en de hals niet te wijd zijn, om te voorkomen dat uw baby zijn hoofdje onder het beddengoed kan woelen. Als u een zeiltje onder het onderlaken gebruikt, laat het dan niet doorlopen tot onder het hoofdje.

Voeding. Mogelijk verkleint borstvoeding de kans op wiegendood. De geleerden zijn het hierover echter nog niet eens.

Meeroken. Zorg voor een rookvrije omgeving. Deze maatregel is in de eerste levensjaren van uw kind net zo belangrijk als tijdens de zwangerschap.

Kamertemperatuur. De omgevingstemperatuur hoeft voor uw baby niet hoger te zijn dan voor uzelf.

Als de temperatuur in huis voor u aangenaam is, dan geldt dat ook voor uw baby. Zolang zijn voetjes warm aan voelen, heeft uw baby het warm genoeg.

Gebruik voor uw baby geen elektrische deken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips