Spruw

Klachten en verschijnselen:
Pijnlijke plek in mond of keel met romig wit beslag.
De mond herbergt veel soorten micro-organismen in kleine aantallen. Eén ervan is de schimmel Candida albicans, die overigens ook op ander plaatsen in het lichaam kan worden aangetroffen. Soms is deze schimmel in staat zich ongeremd te vermenigvuldigen; in de mond wordt deze infectie wel spruw genoemd. De infectie kan zich soms uitbreiden tot in de slokdarm.

Dit micro-organisme is dezelfde microbe die de vaginale schimmelinfectie waar veel vrouwen soms last van hebben veroorzaakt. Spruw treedt vooral op als de natuurlijke weerstand tegen infecties is verminderd ten gevolge van ziekte, of wanneer het natuurlijk evenwicht tussen de micro-organismen in de mond verstoord is door het gebruik van antibiotica, immunosupressiva (geneesmiddelen die immuniteitsreacties onderdrukken) of corticosteroïden (bijnierschorshormonen).

Veel mensen hebben vroeg of laat wel eens last van deze infectie, die op alle leeftijden voorkomt maar het meest bij baby’s, jonge kinderen en bejaarden. Spruw kan pijnlijk zijn, maar gewoonlijk is het geen ernstige kwaal. Wel kan het lastig zijn met eten en daarom nadelige gevolgen hebben voor de voedingstoestand. Spruw kan zonodig behandeld worden door de tandarts of de huisarts, maar heeft de neiging terug te komen.

Diagnose.

Als u in uw mond plekken hebt met een romig, wit beslag, hebt u misschien spruw. Tijdens het eten of als u uw tanden poetst, kan het beslag worden weggeveegd, waardoor de plekken pijn kunnen gaan doen en een beetje kunnen bloeden. De infectie kan zich verder uitbreiden naar het gehemelte, het tandvlees of de amandelen en de keel.

Als u deze verschijnselen hebt, moet u naar de tandarts of huisarts gaan. Hij zal uw mond en keel onderzoeken.

Behandeling.

De huisarts of de tandarts kan een kuur voorschrijven met een via de mond te nemen geneesmiddel tegen schimmelinfectie, dat gewoonlijk voor zeven tot tien dagen ingenomen moet worden. Een eventuele, onderliggende ziekte moet eveneens behandeld worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips