Slaapproblemen bij kinderen

De meeste Slaapproblemen bij kinderen ontstaan na de eerste weken. Maar ook in de eerste levensmaand kunnen zich al bepaalde slaapproblemen bij kinderen ontwikkelen. Heel druk zijn ’s avonds kan voorkomen. Sommige baby’s slapen overdag prima maar blijven ’s avonds en ’s nachts wakker. Niemand begrijpt precies waarom deze kinderen ’s avonds zo druk zijn. Mogelijk spelen darmkrampjes hierbij een rol.

De gemiddelde pasgeborene brengt het grootste deel van de dag slapend door. Als uw baby 1 week oud is slaapt hij ongeveer 80 procent van de dag, verdeeld over zeven of acht slaapjes. Als hij 1 maand oud is slaapt hij nog drie of vier keer overdag en slaapt hij ’s nachts vijf à zes uur aan een stuk.

Een pasgeboren baby slaapt niet alleen meer dan u, hij slaapt ook anders. Pasgeboren baby’s zijn lichte slapers, ze doen vaker een hazeslaapje dan dat ze lange tijd achter elkaar doorslapen. Onderzoek van de hersenactiviteiten van zuigelingen tijdens hun slaap heeft aangetoond dat een pasgeboren baby tenminste de helft van de tijd rusteloos slaapt en twintig à dertig procent van de tijd diep slaapt. Op de leeftijd van 8 maanden is het diepe slapen veel meer toegenomen en het rusteloze slapen verminderd.

U kunt verschillende dingen proberen om uw baby ’s avonds toch te laten slapen. Misschien helpt het hem een fopspeen te geven of hem in een zachte deken te wikkelen. Sommige baby’s liggen veel liever in een kleine ruimte, leg hem eens te slapen in een kleine wieg of in een reiswieg in plaats van in zijn gewone bed. Een ritje met de kinderwagen of in de auto helpt soms ook (hoewel er ook baby’s zijn die gelijk weer klaar wakker zijn als je ze uit de auto tilt). Een kruik in het bedje van de baby wil ook wel eens helpen (pas op dat de kruik niet te heet is, ga dit na door er met de pols aan te voelen).

Moeilijk in slaap vallen kan het gevolg zijn van een overmaat aan indrukken en prikkels. Als een baby langer wakker is dan normaal of op een onbekende plaats is met veel vreemden om hem heen, raakt hij gespannen en uit zijn humeur. Het gevolg is dat hij moeilijk in slaap valt. Sommige baby’s huilen zichzelf in slaap. Ouders die hun eerste baby hebben gekregen vinden dit vaak maar moeilijk te begrijpen. In plaats van hun baby huilend in bed te leggen, gaan ze er mee rondlopen, wiegen hem heen en weer of geven hem nog een voeding, waardoor het huilen vaak alleen nog maar erger wordt.

Als uw huilende baby al langer wakker is dan normaal, een voeding heeft gehad en een droge luier omheeft, ga er dan maar van uit dat hij wil gaan slapen. Het kan geen kwaad een huilende baby in zijn bed te leggen. In het begin huilt hij misschien even wat harder, maar dat wordt al gauw minder en stopt dan helemaal. Geef hem in ieder geval de kans in slaap te vallen. Als hij na vijftien of twintig minuten nog steeds heftig huilt, pak hem dan pas op. Chronische problemen met slapen kunnen al in de eerste levensweken ontstaan, maar uiten zich meestal pas als het kind 2 of 3 maanden oud is.

Slaapprobleem bij kinderen

Baby’s met chronische slaapproblemen

Baby’s met chronische slaapproblemen hebben vaak aan kolieken geleden. Door deze kolieken zijn zij vaak langer wakker geweest dan de gemiddelde baby en zijn ze daarbij rondgedragen of gewiegd door hun vader of moeder. Op een goede dag merken de ouders dat de kolieken zijn opgehouden maar de baby verwacht wel iedere avond weer alle aandacht van zijn ouders. Het gevolg is iedere avond strijd tussen ouders en kind.

Als ouders eenmaal begrijpen wat er gaande is, is het enige dat zijn kunnen doen hun kind op een redelijke tijd in bed leggen. De baby gaat dan zeker huilen, in het begin zelfs heel hard. Na twintig tot dertig minuten huilen geven de meeste baby’s echter de strijd op en vallen in slaap. Soms duurt het wel een paar avonden met veel gehuil voordat een baby van plan is te gaan slapen.

Sommige deskundigen adviseren om voor uzelf een tijdslimiet aan te houden, bijvoorbeeld twintig tot dertig minuten, voordat u de kinderkamer binnen gaat, uw kind weer geruststelt dat alles in orde is en weer weggaat zonder dat u hem oppakt. De avond daarop wacht u vijf minuten langer voordat u naar hem toe gaat.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips