Manieren waarop u uw kind kunt voeden

Er zijn drie manieren waarop u uw kind kunt voeden, borstvoeding, flesvoeding of een combinatie van deze twee.

Een generatie geleden was het geven van borstvoeding niet meer gebruikelijk bij veel vrouwen. Nu is het weer de populaire manier van voeden omdat velen van mening zijn dat het de ideale voeding is waar alles in zit en vanwege de versterking van de band tussen moeder en kind.

Op zich is dat juist, maar er zijn vrouwen die wel borstvoeding geven, maar zelf behoefte hebben aan een grotere mate van vrijheid dan deze voedingsmethode gewoonlijk toelaat. Om die reden geven zij dan tevens de fles. Als u één- of tweemaal per dag een borstvoeding wilt vervangen door een flesvoeding, kunt u de borsten afkolven en de melk bewaren, die dan op een later tijdstip door iemand anders met de fles gegeven kan worden. Uw wijkverpleegkundige kan u alle informatie geven over het afkolven van de borsten en het bewaren van de melk. U kunt natuurlijk ook zuigelingenvoeding gebruiken, maar liever niet meer dan een of twee voedingen per dag, omdat anders uw eigen melkproductie afneemt.

Veel ouders geven er de voorkeur aan de pasgeborene zijn eigen voedingsschema te laten bepalen – tenminste tot op zekere hoogte; ook artsen adviseren dit. Met deze methode is het mogelijk rekening te houden met de verschillen die ertussen baby’s zijn. Veel pasgeboren baby’s zijn tevreden met een voeding om de vier uur, terwijl andere baby’s iedere twee of drie uur een voeding nodig hebben.

Zelfs als uw baby op een voedingsschema van om de drie uur staat, kan hij zijn ritme plotseling veranderen; hij kan het interval tussen twee voedingen inkorten tot twee uur. Kortom, als ouder moet u voorbereid zijn op wat wisselingen in de voedingstijden gedurende de eerste levensmaand.

Veel baby’s die borstvoeding krijgen worden al direct na de geboorte aangelegd. Hoewel de productie van moedermelk pas de derde dag na de bevalling op gang komt, versterkt het wel de band tussen moeder en kind. Tevens krijgt de baby de kans het voor zijn gezondheid nuttige colostrum te drinken, een citroenkleurige vloeistof waarvan men denkt dat het de baby een zekere bescherming biedt tegen bepaalde ziekten.

borstvoeding

borstvoeding

Als u ervoor kiest uw baby borstvoeding te geven, is het goed te weten dat moedermelk lichter verteerbaar is dan flesvoeding, zodat u uw baby vaker zult moeten voeden dan de moeder die flesvoeding geeft. Wees dus niet verbaasd als u in het begin om de drie uur of zelfs om de twee uur moet voeden.

Het is belangrijk dat een moeder die zelf voedt, leert zich te ontspannen. Hierdoor wordt de inschietreflex bevorderd, waardoor de borsten zich met melk vullen. Zorg ervoor dat u ontspannen ligt of zit in een gemakkelijke stoel, liefst met een armleuning. Ondersteun de baby met uw ene arm, zodat hij met zijn gezicht dicht tegen uw borst aanligt terwijl u met uw andere hand de borst zo stuurt dat de baby met zijn mond gemakkelijk de tepel kan pakken. Zorg ervoor dat zijn neus vrijblijft, daar ademt hij door.

De voedingstijd per borst varieert. De meeste artsen raden aan geleidelijk te beginnen. Vijf minuten per kant is in het algemeen voldoende. Er zijn baby’s die in die vijf minuten de hele borst leegdrinken, maar anderen die wat meer op hun gemak gesteld zijn, doen er misschien wel twintig minuten over. Het is wel zo dat de helft van alle melk in de eerste twee minuten wordt gedronken en 80 tot 90 procent binnen de eerste vier minuten.

Let erop dat tenminste één borst bij iedere voeding wordt leeggedronken, anders ontbreekt de prikkel voor nieuwe aanmaak van melk.

In het begin kan een moeder die borstvoeding geeft last hebben van pijnlijke tepels. Houd uw tepels zo droog mogelijk. De tepels insmeren met een klein beetje lanolinecrème (na de voeding, niet er voor) helpt tepelkloven te voorkomen.

Als u zelf gaat voeden, let dan op wat u eet. Neem alleen medicijnen in als ze u door de dokter zijn voorgeschreven. Rook niet en vermijd alcoholgebruik. De periode waarin u voedt is ook niet de tijd om met een dieet te beginnen. Met de borstvoeding verliest u toch al honderden calorieën.

flesvoeding

flesvoeding

Een baby die de fles krijgt, krijgt meestal zo’n zes uur na de geboorte zijn eerste voeding. Aan het einde van de eerste levensweek wil hij dan waarschijnlijk zo’n zes tot negen voedingen per 24 uur.

De houding bij het geven van een flesvoeding is hetzelfde als bij een borstvoeding. Laat de baby nooit zelf de fles hanteren. Neem er als ouder rustig de tijd voor uw kind dicht tegen u aan te houden en geef hem dan de fles.

De voeding moet tot lichaamstemperatuur verwarmd worden, u kunt de temperatuur controleren met een paar druppels melk op uw pols. Een waarschuwend woord: verwarmen in de magnetron mag wel, maar de voeding kan er erg heet door worden. Ook kunnen er grote verschillen in temperatuur ontstaan tussen de buitenkant van de fles en het inwendige. De buitenkant kan nog koud aanvoelen, terwijl de voeding al heel warm is. Voor het voeden dus altijd de voeding goed omschudden en de temperatuur controleren, anders bestaat het gevaar dat uw baby zich ernstig brandt. Een flesvoeding kan van vijf tot vijfentwintig minuten duren, afhankelijk van de honger en het vermogen om te zuigen van uw zuigeling.

Zowel borstgevoede kinderen als kinderen die de fles krijgen moeten na een voeding goed opboeren.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips