Eerste levensmaand van uw baby

Hoe komt u dan het beste de eerste levensmaand van uw baby door? Artsen die gespecialiseerd zijn in de zorg voor kinderen raden aan: ontspan uzelf! Als de baby een slaapje doet, moet de moeder dat ook doen. Laat het stof maar even zitten. Ga geen uitgebreide maaltijden klaar maken. En voel u niet gedwongen om alle bezoekers die even naar de baby komen kijken bezig te houden. Als u en uw baby eraan beginnen te wennen samen thuis te zijn, zult u ontdekken dat het leven gemakkelijker wordt. Hoewel de meeste pasgeborenen (maar niet allemaal) een groot gedeelte van de dag slapend doorbrengen en slechts een klein deel van de tijd echt klaarwakker zijn, zult u ontdekken hoe sociaal de baby gedurende deze korte maar belangrijkste ogenblikken is. Vasthouden en knuffelen, kirren, oogcontact maken en praten tegen uw baby dragen bij aan het opbouwen van een hechte relatie tussen moeder en kind.

Eerste levensmaand van uw baby

Onderschat uw pasgeborene niet. Al op de leeftijd van 1 maand kent het kind de gezinsleden en herkent hij hun stemmen, speciaal die van zijn moeder. De mogelijkheden van een baby zijn beperkt, maar niet zo erg beperkt als u misschien denkt. Bij de geboorte functioneren de zintuigen van uw baby al op een basaal niveau. Hij kan zien, horen, ruiken en communiceren door te huilen, door oogcontact of door eenvoudige lichaamstaal. De baby is ook in staat zichzelf tot op zekere hoogte te beschermen, dankzij enkele krachtige reflexen.De eerste paar dagen na de geboorte zorgt de kokhalsreflex ervoor dat de luchtweg van de zuigeling vrij blijft van slijm zodat hij kan ademhalen. Zijn ogen worden tegen fel licht beschermd door een sterke oogknipreflex. Als een gedeelte van zijn lichaam afkoelt, verandert het hele lichaam van kleur en temperatuur; de baby trekt zijn armen en benen naar zijn lichaam toe om verdere afkoeling te verminderen en begint te rillen om zo warmte op te wekken.

Uw pasgeborene zal proberen pijn te vermijden door zich terug te trekken van de oorzaak van de pijn en door met zijn armen en benen te slaan. Uw baby zal ook voorkomen dat hij stikt als er een deken of iets anders over zijn hoofd of gezicht wordt gelegd. Eerst zal hij het voorwerp met zijn mond vastpakken en het dan proberen te verwijderen door zijn hoofd krachtig heen en weer te schudden. Als dat niet lukt zal hij zijn armen kruislings over zijn gezicht slaan. De meeste kersverse ouders zitten de eerste maand met veel vragen. Uw huisarts is een uitstekende bron van informatie. Hoewel u wellicht aarzelt om de arts lastig te vallen, zijn de meeste bereid om vragen telefonisch af te handelen. Daar naast zijn er ook wijkverpleegkundigen die veel ervaring hebben met kinderen en u kunnen helpen. Als u ergens aan twijfelt, wees dan niet bang om iets te vragen.

Als u denkt dat uw baby ziek is overleg dan met uw huisarts. In de eerste levensmaand is uw baby erg vatbaar. Koorts of hoesten kan onschuldig zijn bij een kind van 3 maanden, maar kan bij een kleintje van drie weken zo ernstig zijn dat het tot een ziekenhuisopname leidt. Het is de bedoeling dat dit hoofdstuk een gids is voor de ouders van een pasgeboren baby. De onderwerpen die besproken worden zijn onder andere de normale groei en ontwikkeling, de band tussen ouders en kind, tekenen van ziek zijn, de zorg voor een pasgeboren baby en aangeboren afwijkingen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips