Grotere frequentie van kanker in bepaalde bevolkingsgroepen

Soms lijkt kanker vaker voor te komen bij bepaalde bevolkingsgroepen of in bepaalde gebieden. Dit geeft aanleiding te vermoeden dat een factor in het milieu daarvan de oorzaak kan zijn.

Een goed voorbeeld is het optreden van een speciale longtumor (mesothelioom) bij mensen die blootgesteld zijn geweest aan asbest. Deze tumor komt veel vaker voor bij mensen die aan asbest zijn blootgesteld en bovendien roken. Een ander voorbeeld is de hoge frequentie van maagkanker in Japan, hoewel er tot nu toe nog geen factor in het milieu is geïdentificeerd die de Japanse vatbaarheid voor deze tumor zou kunnen verklaren.

Soms tonen gegevens die zijn verzameld door zorg-instanties een verhoogd voorkomen aan van een ziekte in een bepaalde groep van de bevolking. Dan begint er een onderzoek naar de verklaring. In de meeste gevallen berusten dergelijke bevindingen op toeval.

Kansberekening leert ons niet alleen dat in de meeste groepen van mensen van gelijke leeftijd en achtergrond de meeste ziekten met ongeveer dezelfde frequentie zullen voorkomen, maar ook dat er van tijd tot tijd door toeval in een bevolkingsgroep een concentratie kan optreden van een of andere ziekte. Dit statistische verschijnsel zou vergeleken kunnen worden met het uitdelen van een spel kaarten.

Meestal zullen de kaarten die u krijgt redelijk gelijk verdeeld zijn over de vier kleuren, maar het is ook te verwachten dat u nu en dan een hand krijgt die bijna geheel uit kaarten van één kleur bestaat. Wiskundigen kunnen nauwkeurig berekenen hoe groot de kans is dat zoiets gebeurt.

Het is belangrijk de concentraties van kankergevallen die door toeval zijn opgetreden te onderscheiden van concentraties die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld factoren in het milieu.

Tegenwoordig wordt terecht veel aandacht besteed aan blootstelling aan stoffen waarvan is aangetoond dat ze bij proefdieren kanker veroorzaken.

Het is belangrijk te bedenken dat het wetenschappelijke bewijs dat een concentratie van gevallen werkelijk het gevolg is van blootstelling aan toxische stoffen, waarvan bekend is dat ze op een bepaalde plaats in het milieu aanwezig zijn, afhangt van statistische vergelijking van de blootgestelde groep, met mensen van wie vaststaat dat ze niet aan de bedoelde stof blootgesteld zijn geweest.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips