Vlooien

Vlooien zijn kleine insecten, ongeveer 2 mm groot. Ze behoren tot de orde der Siphonaptera en voeden zich uitsluitend met het bloed van zoogdieren en vogels. Er bestaan wereldwijd meer dan driehonderd verschillende soorten vlooien.

Vlooien veroorzaken irritatie van de huid met hun beet. Ze hebben een speciaal aangepaste mond voor het doorboren van de huid van de gastheer en voeden zich met zijn bloed. Vlooienbeten veroorzaken korte tijd pijn en irritatie, en sommige mensen hebben er zelfs een allergische reactie op. Kenmerken van vlooienbeten zijn huiduitslag of kleine rode bultjes op de plaats van de beet. Krabben kan leiden tot bacteriële infectie. In sommige gevallen brengen vlooien met hun beet ziekten over, zoals de builenpest en tyfus.

Vlooien

Het virus dat de pest veroorzaakt, bevindt zich in ratten en wordt door de vlo op mensen overgebracht, vooral door de soort Xenopsylla cheopis. Gedurende de middeleeuwen zijn miljoenen mensen gestorven aan de pest. Verbeteringen in hygiëne, bestrijding van ongedierte en betere publieke voorzieningen is deze door de vlo overgebrachte ziekte ver teruggedrongen. De vlo Pulex irritans is een soort die parasiteert op de huid van mensen. Deze vlo draagt de larven van de Dipylidium caninum, een soort lintworm die voornamelijk bij honden wordt aangetroffen De larven, en dus de lintworm, worden door vlooien op de mens overgebracht. De larven komen in de vlo terecht doordat deze zich voedt met het bloed van een besmette hond. De larven worden op de mens overgebracht via het speeksel van de vlo als deze een nieuwe gastheer bijt. De larven komen in het bloed van de mens en komen terecht in de longen.

Via de luchtpijp komen ze in de mond. Daar worden ze ingeslikt. De larven worden volwassen in de ingewanden en voeden zich daar met de voedingsstoffen van de gastheer. Het volwassen vrouwtje legt eitjes in de ingewanden. De eitjes worden via de ontlasting uitgescheiden, maar sommige komen in het bloed terecht en zo begint de cyclus van voren af aan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips