Trichinose

Trichinose is een invasie van een zeer klein wormpje, de trichinella spiralis genaamd. De worm wordt meestal binnengekregen door het eten van rauw of niet goed doorgekookt varkensvlees, andere varkensproducten (ham of worstjes) of vlees van beren en honden. De ingekapselde larven zitten in het rauwe of ongekookte vlees en worden zo ook opgegeten. De larve volgroeit in de ingewanden van de gastheer en de volwassen wormen leggen hun eitjes in de wand van de ingewanden. De larven dringen door het slijmvlies, komen in de bloedsomloop en het lymfeklierstelsel en verspreiden zich zo door het lichaam.

De eerste symptomen die al na twee tot drie dagen na het eten van geïnfecteerd vlees optreden, zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en diarree. Twee tot drie weken na het eten van het besmette vlees dringen de larven de spieren binnen en dan vooral in het middenrif en de borstspieren waar zij zich inkapselen. De symptomen hiervan zijn spierpijn, gevoeligheid en vermoeidheid. Het binnendringen van de larven in de hersenen en het hart kan de dood tot gevolg hebben.

Trichinose

Trichinose kan worden vastgesteld door een test van het bloedplasma waarin antistoffen tegen de larven worden gevonden of door een biopsie van spierweefsel waarmee de cysten kunnen worden opgespoord. Er bestaat geen specifieke behandeling van trichinose. Met pijnstillers en corticosteroïden worden de symptomen bestreden. Voor het doden van de volwassen wormen wordt vaak anthelminthicum thiabendazole voorgeschreven. Na twee tot drie maanden zijn de larven helemaal ingekapseld en zijn er geen verdere symptomen meer. Trichinose kan worden voorkomen door vlees op de juiste temperatuur (178 graden) en volgens de juiste tijdsduur (35 minuten) te bereiden. De larven worden gedood door vlees in te vriezen (-18 graden Celsius gedurende 24 uur of -12 graden Celsius gedurende 20 dagen).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips