Schimmeltong

Schimmeltong komt niet heel veel voor, maar de infectie kan toch bij ieder gezond mens opspelen. Schimmeltong wordt veroorzaakt door een gist, namelijk de Candida Albicans. Dit gist draagt iedereen bij zich. Het is deze candidabacterie die bij vrouwen een infectie in de geslachtsstreek kan veroorzaken. In de mond heet het echter spruw.

Oorzaken schimmeltong

Iedereen draagt de Candida Albicans bacterie bij zich, maar alleen als het gist ineens toeneemt, veroorzaakt het klachten en problemen. De balans van het lichaam raakt dan namelijk verstoord en daar reageert het lichaam op. Oorzaken van schimmeltong, oftewel spruw, kunnen divers zijn:

Spruw komt veel voor bij pasgeboren baby’s. Vier procent van de pasgeboren baby’s krijgt het als hij/zij jonger is dan 6 weken. Bij baby’s gaat spruw vaak vanzelf over. Raadpleeg wel een arts als de baby huilt bij het drinken, de tepel steeds loslaat of helemaal niet wilt drinken.

De symptomen van een candidabacterie in de mond

Bij jongere mensen veroorzaakt schimmeltong minder heftige klachten dan bij volwassenen en ouderen. Jongere mensen krijgen bij de bacterie roze plekken op de lippen en afscheiding in de mond. Er kunnen ook wit tot geelgekleurde plekken in de mond ontstaan: op de tong, het gehemelte en de wangen. De tong kan helemaal witgekleurd zijn (ook aan de zijkanten en onderzijde). Als de verkleurde plekjes loslaten, kunnen ze licht gaan bloeden. Deze plekjes doen zelf geen pijn.

Bij ouderen veroorzaakt de candidabacterie in de mond wel voelbare klachten. De plekken kunnen geïrriteerd, branderig en pijnlijk aanvoelen. Daarbij kan iemand met schimmeltong moeilijker slikken, heeft hij/zij het gevoel dat er iets blijft steken in de keel en kan de infectie zorgen voor koorts.

In heftige gevallen – en bij een zeer verzwakt immuunsysteem – kan de bacterie zich verspreiden naar organen, zoals de lever, longen en huid.

Behandeling

De huisarts kan door in de mond te kijken vaststellen of iemand schimmeltong/spruw heeft. De plekjes worden weggehaald en eventueel wordt er een uitstrijkje in de keel genomen om nader te bestuderen. Bij spruw wordt speciale medicatie voor spruw voorgeschreven. Hiermee is de infectie in de mond goed te behandelen, tenzij de patiënt een ernstig verzwakte afweer heeft.

Spruw voorkomen

Om een schimmeltong te voorkomen, is een goede mondhygiëne van groot belang:

  • Poets uw tanden tweemaal daags en flos regelmatig.
  • Poets bij het tandenpoetsen ook de tong.
  • Gebruik geen mondwater en mondspray; dit kan de zuurgraad in de mond verstoren.
  • Check uw mond regelmatig op plekjes als u diabetes heeft of een kunstgebit draagt.
  • Vermijd roken. Ook dit kan de balans van de mondgezondheid verstoren.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips