Zweetvoeten

Zweetvoeten zijn niet per se voeten die erg zweten, ook al suggereert de benaming het tegendeel. Met zweetvoeten kan men ook bedoelen dat voeten een erg onaangename geur verspreiden. Echter is de oorzaak hiervan niet altijd zweet.

Bacteriën en schimmels

Zweetvoeten, waarmee bedoeld wordt dat de voeten een vieze lucht verspreiden, ontstaan door schimmels en/of bacteriën. Bacteriën en schimmels kunnen namelijk geuren produceren, die niet smakelijk ruiken. De geur hiervan kan lijken op de geur van oude kaas, maar het kan ook gewoon een hele penetrante zweetlucht zijn. Doordat voeten bijna altijd ingepakt zijn in sokken en schoenen, ontstaat er al snel een warme, broeierige omgeving (van 30 tot 40 graden Celsius) waar bacteriën en schimmels kunnen groeien. Doordat voeten een dikke huid hebben (eelt), kunnen de bacteriën en schimmels nog beter groeien.

Overmatig zweten

Als de zweetvoeten daadwerkelijk zweetvoeten zijn, en de lucht dus door overmatig zweten ontstaat, hoeven de voeten niet aangetast zijn door schimmels en/of bacteriën. De lucht wordt dan gewoon door het zweet veroorzaakt. Deze vorm van zweetvoeten wordt ook hyperhidrosis genoemd. Deze aandoening kan voorkomen in de handpalmen, onder de oksels en dus ook onder de voet, op de voetzolen (hyperhidrosis plantaris). Bij hyperhidrosis plantaris zijn de voeten vaak continu doorweekt van het zweet. Ze voelen koud aan en worden rimpelig door de continue nattigheid. Doordat de voeten zo nat zijn, en daarnaast ook vaak in sokken en schoenen zitten, kunnen ook bij deze vorm van zweetvoeten onaangename luchtjes ontstaan. Bacteriën en schimmels kunnen namelijk goed ontstaan en groeien op natte plekjes. Hiernaast kunnen ze uitbreiden op warme plekjes en plekken waar voldoende ‘voeding’ is, in de vorm van huidschilfers. Van die laatste twee hoeft bij natte zweetvoeten geen sprake te zijn.

Wat werkt tegen zweetvoeten?

  • Tweemaal daags de voeten wassen (in de ochtend en voor het slapen gaan): hiermee verwijdert u dode huidcellen en kunnen bacteriën en schimmels minder goed verspreiden en minder nare lucht produceren. Was bijvoorbeeld met een washand (dat scrubt meer), water en een wasemulsie. Eventueel kunt u ook met zeezout (ontsmettende werking) of een bacterieremmend middel wassen.
  • Is er echt sprake van veel bacteriën? Gebruik dan antibacteriële zeep (bijvoorbeeld in een badje) en smeer ook elke dag een antibacteriële crème op de voeten.
  • Maak regelmatig een voetbadje met zuiveringszout, zo weekt u de losse huidschilfers van uw voeten en worden bacteriën gedood.
  • Houd uw voeten droog. Gebruik hiervoor talgpoeder in uw schoenen en zorg bovendien voor ademend schoeisel: sokken van katoen en schoenen van leer, met ventilatie.
  • Loop zoveel mogelijk op blote voeten of op slippers.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips