Zonnebank: hoe slecht is dat nu echt?

De zonnebank is de laatste tijd meer en meer ter discussie komen te staan. De effecten op het menselijk lichaam zouden te schadelijk blijken. Het was al langer bekend dat mensen die veelvuldig onder de zonnebank gaan, daadwerkekelijk een grotere kans hebben op huidkanker. De laatste tijd komt steeds duidelijker naar voren dat de gevaren misschien wel groter zijn dan altijd gedacht werd. In dit artikel leest u de waarheid over de invloed van de zonnebank op onze gezondheid.

Is de zonnebank schadelijk voor onze gezondheid?

De afgelopen jaren is het aantal gevallen van huidkanker sterk toegenomen. De hoeveelheid zonnestraling heeft daarop invloed, waarbij het om zowel direct zonlicht als om blootstelling aan straling van de zonnebank gaat. Mede door de sterke toename van het aantal gevallen van huidkanker, wordt de roep om een verbod op zonnebanken steeds sterker. Is dat gerechtvaardigd?

In feite is een zonnebankkuur niets anders dan een dagje strand in de volle zon. Dat betekent echter niet dat het niet schadelijk is. Zeker zonder adequate bescherming is dat het namelijk wel degelijk. Het is juist de combinatie tussen zonnebank én de natuurlijke zon, die de stijging van het aantal huidkankergevallen zo sterk doet toenemen. Het gebruik van de zonnebank is dus in zekere zin een risicoverhogende factor; dit is onomstotelijk vastgesteld door dermatologen en de World Health Organization erkent deze stellingname. De zonnebank wordt, als het gaat om kankerverwekkendheid, door de WHO gelijkgesteld aan roken en asbest.

Meer specifiek

Er is een onderscheid te maken tussen verschillende groepen. Bij vrouwen tussen de 30 en 40 jaar is de ontwikkeling van een melanoom, huidkanker, inmiddels doodsoorzaak nummer één. Het is echter niet zo dat dit alleen aan de zonnebank te wijten is. Een zonnebankkuur is net zo schadelijk als een dag in de volle zon. Het rood verbranden verhoogt de kans op de ontwikkeling van een kwaadaardig melanoom. Jonge mannen en vrouwen (jonger dan 30 jaar) lopen een verhoogd risico, omdat hun huid nog in ontwikkeling is.

Een veelgehoord tegenargument is dat vitamine D goed is voor ons lichaam. Het zou depressies voorkomen en onmisbaar zijn voor een geluksgevoel. Dat klopt. Wat echter níet klopt, is dat de zonnebank een sterke invloed heeft op de aanmaak van vitamine D. De natuurlijke zon heeft hierop een veel sterkere invloed, wat ligt aan de hoeveelheid UV-B stralen.

Conclusie: wel schadelijk, wees voorzichtig

Geconcludeerd kan worden dat die zonnebank helemaal niet zo goed voor ons is als altijd werd gedacht. Integendeel zelfs, dus voorzichtigheid is geboden. Het is ook weer niet zo dat de zonnebank een directe aanleiding is voor het krijgen van huidkanker, maar het verhoogt de kans daarop wel degelijk. Net zoals de gewone, natuurlijke zon dat doet. Een goede bescherming is dus belangrijk. De volgende tips kunnen daarbij helpen:

  • Heeft u een lichte huid die niet gemakkelijk verkleurt en snel verbrandt, ga dan nooit onder de zonnebank. Ook bij de aanwezigheid van sproetjes en moedervlekken wordt het gebruik van de zonnebank sterk afgeraden.
  • Ga niet meer dan twintig minuten per sessie en tien keer per jaar onder de zonnebank. Bedenk dat de straling van de zonnebank tot vijf keer sterker is dan middagzonlicht in de zomer.
  • Een jeukende, prikkende of irriterende huid moet alle alarmbellen doen afgaan.

Het eenduidige advies van de dermatologen blijft echter: wees voorzichtig en neem het risico in het geheel niet.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips