Roos

Iedereen heeft wel eens in meer of mindere mate last gehad van wat huidschilfering op de schedel, wat een normaal gevolg is van het afstoten van huidcellen. Wanneer die schilfers duidelijk zichtbaar worden in het haar en op de kleding, dan spreekt men van roos.

De oorzaak van roos is onbekend. Het is een lichte vorm van seborroïsch eczeem (zie hieronder) en wordt beschouwd als een overactiviteit van de talgklieren of misschien een schimmelinfectie. Iedereen zal gewone roos waarschijnlijk wel kunnen herkennen. Wanneer roos niet overgaat of wanneer de schilfers erg grof zijn en er sprake is van huidafwijkingen rond de neus, achter de oren en op de borst, dan bestaat er een ernstigere vorm van roos of misschien zelfs psoriasis. Als u zich daarover zorgen maakt, is het verstandig om de huisarts te bezoeken.

Roos

Behandeling van roos

De overal verkrijgbare shampoos bevatten gewoonlijk zwavel, salicylzuur, selenium of teer als actieve ingrediënten.

Was het haar dagelijks met een antiroos shampoo. Laat het schuim enige minuten inwerken alvorens het uit te spoelen. Soms kan een schilfering worden veroorzaakt door achtergebleven shampoo. Zorg er dus voor dat u het schuim goed uitspoelt. Daarna moet u een crèmespoeling gebruiken om klitten te verwijderen. Een crèmespoeling dekt het haar af, maakt het zacht en beter in model te brengen. Noch haarroos, noch het dagelijks gebruik van shampoo kan verlies van haar veroorzaken.

Zodra de roos verbetert moet de shampoo alleen naar behoefte worden toegepast. Als u de shampoo nu en dan gebruikt, kunt u een lichte vorm van roos binnen de perken houden.

Als ondanks deze huismiddeltjes de schilfering toch blijft bestaan, kan een huidarts een steroïdhoudende lotion voorschrijven die op de hoofdhuid aangebracht moet worden om de schilfering te verminderen, of sterkere salicylzuur- of teerproducten, waardoor de huidschilfers gemakkelijker loslaten en zich beter laten wegwassen.

Roos is het overmatig schilferen van de hoofdhuid en dat is een normale lichaamsfunctie. De grootte van de schilfers en de snelheid waarmee ze afschilferen, maakt roos voor sommigen tot een probleem. Des te droger de huis, des te sneller hij afschilfert. Roos is in de winter meestal erger.

Roos kan niet genezen worden, maar kan wel beperkt worden door het gebruik van vrij verkrijgbare shampoos die de snelheid van het schilferen doen afnemen, de schilfers afbreken tot kleine schilfers en het jeuken tegengaan. De actieve bestanddelen die zorgen voor deze werking zijn zinkpyriet of seleniumsulfide. Andere roosbestrijders bevatten salicylzuur en zwavel. Deze bestanddelen breken keratinedeeltjes af (keratine is een eiwitlaag op de hoofdhuid) en verwijderen die van de hoofdhuid.

Psoriasis is een ziekte die gekenmerkt wordt door platte, roze of vale vlekken of zweren die bedekt zijn door zilverkleurige schilfers, die meestal voorkomen op de hoofdhuid, knieën, vingernagels, torso en rond de geslachtsdelen en anus. Net als roos, is psoriasis evenmin te genezen, maar de hevigheid ervan kan verminderd worden door het gebruik van koolteerproducten die plaatselijk opgebracht worden om de jeuk te verminderen en de huid schoon te houden; door het gebruik van corticosteroïden die de jeuk en de snelheid van het afschilferen van de huid verminderen; door het gebruik van salicylzuur en producten op basis van zwavel die het vervangen van aangetaste huidcellen versnellen; en door op recept verkrijgbare geneesmiddelen die oraal ingenomen moeten worden om de reproductie van huidcellen tegen te gaan en het afschilferen te stoppen.

Het is van belang om uw arts of apotheker te raadplegen voordat u vrij verkrijgbare geneesmiddelen of behandelingsmethodes gaat gebruiken.
Zij kunnen u inlichten over het juiste gebruik ervan en over mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips