Is een botoxbehandeling nu wel of niet gevaarlijk?

Er is de laatste tijd veel over te horen: de vermeende gevaren van een botoxbehandeling. Bedrijven die reclame maken voor deze behandelingen, zijn vanaf medio 2015 verplicht om de volgende tekst te vermelden: “Kijk uit. Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken. Een geslaagde ingreep begint bij een goede arts.” In dit artikel lees je over de mogelijke effecten van een botoxbehandeling op onze gezondheid.

Wat is een botoxbehandeling?

Een botoxbehandeling is misschien wel de bekendste cosmetische ingreep van tegenwoordig. De stof botulinetoxine wordt onderhuids aangebracht, waardoor de spieren in het gezicht tijdelijk worden verlamd. Rimpelvorming als gevolg van veroudering wordt op deze manier onderdrukt, met name tussen en boven de wenkbrauwen.

Een botoxbehandeling werkt gemiddeld zo’n drie tot vier maanden, maar dat verschilt van persoon tot persoon. Bij sommigen vermindert de werking al na een maand, bij anderen duurt dat soms wel een half jaar. Hierna is een nieuwe behandeling nodig. Alleen bevoegde (huid)artsen mogen deze injecties uitvoeren, maar dat hoeft niet per se in een ziekenhuis te gebeuren. Er worden daarom veel botoxbehandelingen uitgevoerd in privéklinieken. De injectie zelf is enigszins pijnlijk door het in de huid prikken van de naald.

Bijkomende effecten

Doordat de spieren in het gezicht (deels) worden verlamd, wordt het ook lastiger om expressies te uiten. Dit wordt ook wel als negatief bijeffect genoemd van botoxbehandelingen. Daarnaast is een behandeling met botox niet geheel zonder gevaren. Zo bestaat er een kans op verslaving. Ook zijn er diverse mogelijke bijwerkingen bekend, alhoewel deze relatief schaars zijn. Denk dan aan het optreden van zwellingen en verhardingen. Dit komt omdat het lichaam reageert op de lichaamsvreemde en giftige stof butulinetoxine, die wordt ingebracht. Ook hoofdpijnklachten en eventueel een hangend oog (door een verdoving van een klein oogspiertje) kunnen optreden.

Wat de precieze effecten op de langere termijn zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Bij een botoxbehandeling worden dermate kleine hoeveelheden botulinetoxine gebruikt, dat dit niet direct schadelijk lijkt te zijn voor ons lichaam. Op langere termijn zouden spierklachten of spierverslapping kunnen optreden. Bovendien is botulinetoxine een gif, dat inwerkt op de zenuwprikkels. Daarom wordt aangeraden zeker niet vaker dan eens per drie maanden een botoxbehandeling te ondergaan.

Medische toepassing

Tot nu toe is het alleen gegaan over de cosmetische toepassing, maar ook op basis van medische doeleinden wordt botox ingezet. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de behandeling van diverse motorische storingen, zoals spasmes.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips