Oorspeekselklier

De oorspeekselklier is een voor het oor gelegen speekselklier die een dun waterig speeksel afscheidt. In de mondholte monden drie speekselklieren uit, nl.

1.de oorspeekselklier (glandula parotis) mondt uit in het wangweefsel ter hoogte van de tweede ware kies in de bovenkaak,

2.de onderkaakspeekselklier (glandula subma-xillaris), aan de binnenkant van de hoek van de onderkaak,

3.de ondertongspeekselklier (glandula sublin-gualis), die langs het verloop van de uitgang van de onderkaakspeekselklier ligt.

Verspreid in de mond liggen nog een aantal kleinere speekselkliertjes.

Alle klieren in de mond staan in dienst van de spijsvertering. De oorspeekselklier produceert een dun waterig (sereus) speeksel. De afscheiding van dit speeksel geschiedt voornamelijk reflectoir, dwz. ten gevolge van de aanwezigheid van voedsel in de mond, zowel door tast als smaakprikkels. Verder komt afscheiding van vocht tot stand door ruiken en zien van en zelfs door denken aan voedsel (watertanden). Het speeksel bevat ptyaline dat in staat is grotere suikers in kleinere brokstukken op te splitsen.

oorspeekselklier

De oppervlakkige slagader van de slaap (arteria temporalis) heeft een bijzondere relatie tot de oorspeekselklier. De slagader loopt door de oorspeekselklier, passeert vervolgens het gewricht van de onderkaak en loopt dan naar boven over de wortel van de jukbeenboog naar de slaapstreek.

Aandoeningen. In de oorspeekselklier kunnen zowel ontstekingen als gezwellen voorkomen. Bekend is vooral de bof, een door een virus veroorzaakte besmettelijke ziekte (zie Besmettelijke ziekten). Na een incubatietijd van drie tot vier weken treedt zwelling op van een of meer speekselklieren, vooral van de oorspeekselklier. De zwelling is van een dergelijke omvang dat hij duidelijk te zien is. Vooral bij eten en slikken treedt pijn op. De aandoening op zichzelf is niet zo ernstig, wel echter de eventuele verwikkelingen (complicaties) zoals ontsteking van de hersenen en/of hersenvliezen. Verder is een bij de man voorkomende ontsteking van de teelballen (orchitis) berucht, omdat hij tot steriliteit kan leiden.

De behandeling bestaat uit bedrust, plaatselijk een warm verband en zacht voedsel.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips