Cataract

De lens van het oog bevindt zich achter het regenboogvlies (iris). Deze dient (net als de lens van een fototoestel) het licht zodanig te breken dat zich een beeld op het netvlies vormt. De lens is een uiterst gevoelig optisch instrument dat uit levend weefsel bestaat. De kromming van de lens wordt door kleine spiertjes geregeld. Ontstekingen of verwondingen van de lens kunnen tot troebeling leiden en daardoor het gezichtsvermogen aantasten. Troebeling van de lens noemt men ook grijze staar of cataract. Daarbij gaat de elasticiteit verloren en kan de kromming zich niet meer op de kijkafstand instellen. Het lukt niet meer om een scherp beeld op het netvlies te krijgen.

Wat is de oorzaak van grijze staar?

Lenstroebeling kan verschillende oorzaken hebben, maar is vooral bekend als ouderdoms ver schij nsel. Vanaf het 60ste levensjaar begint de lens zowel vanuit de rand als in het midden troebeler te worden. Een ander mogelijk begin van dit zogeheten ouderdomscataract is een troebeling die vergelijkbaar is met de spaken van een wiel. In een volgend stadium gaat zich water in de lens ophopen waardoor deze zwelt. Grijze staar kan echter ook als bijwerking van een langdurige behandeling met corticosteroïden optreden en als bijverschijnsel van suikerziekte. Ook kunnen schadelijke factoren zoals sterke radioactieve straling of fel licht (flits) de oorzaak zijn. Tenslotte kan grijze staar aangeboren zijn of tijdens de zwangerschap door infecties van de moeder ontstaan (bijv. toxoplasmose).

Omdat deze klachten ook met andere oogziekten te maken kunnen hebben, is het van belang om met dergelijke klachten meteen naar de oogarts te gaan voor een gedegen onderzoek. De oogarts zal als onderdeel van het routine-onderzoek de pupillen van de patiënt vergroten met behulp van oogdruppels. Deze unieke oogdruppels stellen de arts in staat om de binnenkant van het oog te bekijken. Door een helder licht in het oog te schijnen kan de arts de lens bekijken en beoordelen of deze troebel is geworden. Als er een vorm van cataract is geconstateerd, zal de arts overgaan tot behandeling. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Voor de minder ernstige gevallen zal men kunnen volstaan met een andere bril, sterkere lensen of sterkere bifocale glazen. In ernstige gevallen, als de patiënt het zicht verliest bij de uitvoering van dagelijkse taken, wordt een operatie sterk aanbevolen.

Een cataract- of staaroperatie wordt poliklinisch gedaan en onder plaatselijke verdoving. De chirurg maakt een kleine snee in het oog waarna de lens ofwel volledig wordt verwijderd ofwel wordt opgelost met behulp van geluidsgolven van een hoge frequentie. Vervolgens wordt er een kunstlens in het lenskapsel ingebracht. Er zijn geen hechtingen nodig en de patiënt kan al gauw weer zijn normale werkzaamheden hervatten. Andere mogelijkheden dan een kunstlens zijn de contactlenzen en de cataractlenzen.

Ook al komen complicaties na de operatie weleens voor, toch gebeurt dit zelden. Tegenwoordig is het succespercentage van staaroperaties erg hoog. Doordat deze uitzonderlijk goede behandeling voorhanden is, zijn de kansen enorm groot dat de kwaliteit van het gezichtsvermogen kan worden gehandhaafd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips