Polyneuropathie

Het ruggenmerg en de hersenen vormen een geheel. Polyneuropathie is een beschadiging van meerdere perifere zenuwen, met andere woorden van zenuwvezels die buiten de hersenen en het ruggenmerg liggen. Meestal komen polyneuropathieën tot uiting in stoornissen van het gevoel. Kenmerkend voor polyneuropathie is tevens dat deze gevoelsstoornissen op beide helften van het lichaam hetzelfde zijn. Bovendien zijn de gevoelsstoornissen aan handen en voeten meestal meer uitgesproken dan op de overige delen van het lichaam.

Wat is de oorzaak van polyneuropathie?

Polyneuropathie heeft een aantal zeer verschillende oorzaken. Daaronder vallen overigens niet de mechanische inwerkingen door bijvoorbeeld een ongeluk. De veruit meest voorkomende oorzaken zijn chronisch alcoholisme en chronische suikerziekte. Verder kunnen medicamenten en andere stofwisselingsziekten ertoe leiden. In ongeveer twintig procent van de gevallen blijft de oorzaak onopgehelderd.

Hoe wordt polyneuropathie behandeld?
De behandeling is in eerste instantie gericht op de ziekte die eraan ten grondslag ligt. Dit houdt in dat bij suikerziekte gestreefd zal worden naar een optimale instelling van de bloedsuiker. In de eerste plaats gebeurt dat met behulp van een dieet. Wanneer het daarmee alleen niet lukt, moeten bloedsuikerverlagende medicijnen worden ingenomen of gespoten, bijvoorbeeld insuline. Bij een door alcohol veroorzaakte polyneuropathie moet men stoppen met alcohol drinken. Wanneer er medicijnen worden ingenomen die de oorzaak kunnen zijn, dan moet daarmee gestopt worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld slaapmiddelen en pijnstillers.

Therapie met behulp van medicijnen heeft doorgaans weinig resultaat. Geprobeerd kan worden te behandelen met vetzuren, antidepressiva en spierontspannende middelen. Met elektrotherapie kan worden geprobeerd de symptomen te verzachten.

polyneuropathie

Wat kan men er zelf aan doen?

Bij alcoholisme en diabetes mellitus heeft men het in grote mate zelf in de hand het lijden te verzachten. Voor het volgen van een dieet of het afzien van alcohol moet de patiënt wilskracht opbrengen. Bij iedere blijvende stoornis van het gevoel moet een arts geconsulteerd worden.

Wat doet de dokter?

Na een aantal vragen zal hij het lichaam onderzoeken. In het bijzonder zal hij daarbij letten op de huid en de reflexen en hij zal de gevoelszin onderzoeken. Eventueel volgt er een onderzoek naar
de zenuwgeleiding of worden er kleine stukjes uit het spierweefsel gehaald en onder de microscoop onderzocht.

Ziekteverloop
Er bestaan veel verschillende vormen van neuropathie. Het vaakst bestaan er prikkeling en uitvalsverschijnselen aan de onderbenen in de buurt van de voet; er kan bijvoorbeeld sprake zijn van pijn, brandend gevoel aan de voeten, kuitkrampen, rusteloze benen, tintelingen en pijn bij drukken op de spieren. Ernstige gevolgen kunnen optreden wanneer de gevoeligheid voor pijn is afgenomen. Dan kan het immers gebeuren dat men een verwonding niet meer opmerkt. Zelfs uitgebreide ziekten in botten en weke delen kunnen lange tijd zonder noemenswaardige klachten verlopen. Wanneer ze uiteindelijk worden opgemerkt, is een behandeling vaak moeilijk.

In het ongunstigste geval wordt bij polyneuropathie de zenuwvoorziening van de inwendige organen aangetast. Er kunnen dan onregelmatigheden van de hartfrequentie ontstaan of stoornissen in de functie van maag en blaas.


Relevante artikelen
3 reacties
  1. Aangezichtspijn kan ook ontstaan door het verdovingsmiddel die een tandarts gebruikt. Er is hier al over gepubliceerd. Bij mij was dat traceerbaar .
    Zelf heb ik na lang slikken van alle gangbare middelen al een grote periode nortriptyline voorgeschreven gekregen. Ik heb er nooit meer last van.

  2. Ik behandel mijn behoorlijk ernstige idiopathische polyneuropathie (5 jr geleden begonnen) aan de voeten en benen, met o.a. biologische wietolie. De voorgeschreven medicinale wiet hielp mij niet door het gebrek aan thc er in. Nu betrek ik de wietolie mèt thc via Suver Nuver. Verder zorg ik dat mijn biologische voeding op orde blijft, beweging(o.a. Qigong), Peaplex en maak zelf capsaïcinecrème. Begin binnenkort met electro-acupuncture in combinatie met Chinese kruiden.
    Het syndroom van Adie liep ik vorig jaar op en nog steeds last van. Naast polyneuropathie heb ik al 40 jaar postherpetische pijn (trigeminus neuralgie) na een doorgemaakte Herpes Zoster en sinds 2012 heb ik er episodische Clusterhoofdpijn bij. De laatste behandel ik met veel succes met truffels. (Zie clusterbusters.org)
    Dat er al jaren iets ernstig mis is met mijn zenuwbanen is wel duidelijk. De oorzaak is onbekend. Wel heb ik 9 jaar lang een extreem laag vit.D gehad (20). Niks hielp totdat D-cira stootkuren me nu eindelijk op 53 hebben gebracht. Ik streef naar >80 maar mijn h.a. vindt 50 zat. Ik niet.
    Meditatie helpt me ook om emotioneel in balans te blijven.
    Zelf de regie gaan voeren over je leven en je weg zoeken, ook al zijn specialisten soms mordicus tegen. Veel info ook op neuropathie.nu

  3. L.GLEIJSTEEN

    ik ben ongeveer drie jaar geleden aan mijn endeldarm geopereerd, maar voor deze operatie heb ik 28 bestralingen ondergaan. deze bestralingen hebben mijn rug wervel beschadigd aan de onderkant. daar zijn zenuwen klem tussen gekomen wat prikkeling in de benen veroorzaakte. via de pijn poly is geprobeerd dit te verhelpen met ruggenprikken. dit had geen resultaat. toen zijn er foto,s gemaakt en bleek dat er zenuwen klem zaten tussen de wervels.ik had ook pijn in de rug. daar ben ik vorig jaar Augustus aan geopereerd., maar zonder resultaat. ja, de rugpijn is minder geworden maar gebruik ik ook pijnstillers voor, maar de prikkeling en pijnlijke benen zijn niet over.Ik heb gewoon het gevoel of mijn benen verlamt raken. ik heb van de arts Capsaicine creme 075% gekregen om mijn voeten mee in te smeren 4 maal per dag, dit middel helpt wel iets, maar bij warmte, bv temperatuur van kachel of zon word de prikkeling bijna ondragelijk. dan ga ik maar met mijn voeten in een koud badje zitten wat dan wat verlichting brengt. mijn kuiten masseer ik met magnesium olie, maar dat lijkt ook niet te helpen.En wat alcohol betreft, ik neen momenteel voor het avond[warm] een jong borreltje, en voor het slapen gaan ook een soms twee.en op een feestje een of twee biertjes dit is mijn ervaring tot nu toe. Met vriendelijke groeten Hr Gleijsteen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips