Hersenschors

De hersenschors is een 3 mm dikke laag grijze stof die aan de buitenkant van het cerebrum ligt. Dit deel van de hersenen is bij de mens zo hoog ontwikkeld dat het steeds meer in vouwen moet liggen om in de schedel te passen. Uitgevouwen zou het 30 keer zo groot zijn.

Onder de vouwen zijn een paar extra diepe groeven, die elk van de twee hemisferen van de schors in vier gebieden, kwabben, verdelen. Elke kwab heeft een of meer specifieke functies. De slaapkwabben zijn betrokken bij gehoor en reuk, de achterhoofdskwabben bij het gezicht, de voorhoofdskwabben bij beweging, spraak en gecompliceerd denken.

In elk van deze kwabben zijn gebieden die zintuiglijke boodschappen uit bepaalde lichaamsdelen ontvangen. De tastzin bijvoorbeeld, heeft een klein gebied in de zijkwab dat alleen bestemd is voor de knie en een groot gedeelte voor de duim. Hierdoor is de duim gevoeliger dan de knie. Hetzelfde principe geldt voor de andere sensibele delen van de schors en ook voor de motorische delen.

In de hersenschors wordt dus de informatie vanuit de zintuigen gezicht, gehoor, tast, smaak en reuk verwerkt en doorgegeven, zodat andere delen van het zenuwstelsel, indien nodig, hierop kunnen reageren. Daarbij werken de motorische gebieden van de hersenschors weer samen met het centraal en perifeer zenuwstelsel om gecoördineerde bewegingen te maken, die essentieel zijn voor elke bewuste activiteit van het lichaam.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips