Werking van het hart

Het hart kan blijven werken als alle zenuw-verbindingen met de hersenen of het ruggenmerg worden verbroken, omdat de elektrische prikkel voor de samentrekking van de hartspier in het hart wordt opgewekt in speciaal weefsel: de sinusknoop. Deze zenuwknoop kan worden beschouwd als een belangrijk controlecentrum voor de hartactiviteit. Vandaar verspreiden de prikkels zich door de hartboezems en vervolgens naar de hartkamers.

Bij de hartslag (systole) trekken eerst de boezems van het hart samen; hierbij wordt het bloed vanuit de boezems via de kleppen in de kamers gebracht. Kort hierop trekt de spier van de hartkamers met veel kracht samen en sluiten de kleppen tussen boezems en kamers.

Werking van het hart

De druk in de hartkamers wordt dan snel hoger, waardoor de halvemaan vormige kleppen naar de slagaders worden opengedrukt en het bloed in de slagaders wordt geperst. Bij het normale hart geeft het controlecentrum (sinusknoop) 65-75 prikkels per minuut en trekt het hart even zovele malen samen. Dit noemt men de hart frequentie. Bij elke slag pompt het hart ongeveer 70 ml bloed uit, wat het slagvolume wordt genoemd. Per minuut is het hart in staat 70 x 70 ml, ongeveer 5 liter bloed uit te pompen. Men spreekt van hartminuutvolume.

Onder invloed van hersensignalen, die via bepaalde zenuwen het hart bereiken, kan het controlecentrum meer of minder prikkels afgeven ; tot meer dan 200 per minuut. Het slagvolume kan door krachtiger samentrekken van de hartspier oplopen tot 200 ml, vooral door een vergroot hart, zoals bij sportlieden die een jarenlange training hebben doorlopen. Het hart pompt dan enkele tientallen liters bloed per minuut uit.

De verschillende fasen in de werking van het hart zijn dus:
– de boezem wordt gevuld ;
– de boezems trekken samen en de kleppen tussen boezem en kamer gaan open;
– de boezems worden geheel leeg geperst in de kamers;
– de kamers beginnen samen te trekken; de kleppen tussen boezem en kamer sluiten;
– de kamers trekken verder samen en persen de andere kleppen open, zodat bloed in de slagaders kan komen ;
– einde van de hartslag (systole)’, de boezems vullen zich al weer. Dit proces herhaalt zich 70 maal per minuut.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips