Myocarditis

Myocarditis ofwel een ontsteking van het myocard, de spierlaag van het hart, kan vele oorzaken hebben. De ernstige vormen van myocarditis kunnen ontstaan bij acuut reuma. Bij difterie – door inenting bij kinderen tegenwoordig vrijwel uitgebannen – kan het myocard worden beschadigd door een uiterst giftige stof die wordt afgegeven door de difterie-bacterie (Corynebacterium diphteriae). Ook een zich uitbreidende bacteriële endocarditis kan leiden tot een myocarditis.

Milde vormen van myocarditis komen voor bij virus-infecties, meestal van de bovenste luchtwegen. In deze gevallen is myocarditis alleen aantoonbaar door elektrocardiografie. Na het verdwijnen van de virus-infec-
tie is de genezing volledig.

Ernstiger vormen van myocarditis leiden tot verschijnselen zoals die hiernaast zijn vermeld. Er kan een toestand ontstaan die wordt aangeduid als ‘algemene malaise’. Kortom, het ziektebeeld van een myocarditis is zeer wisselend en sterk afhankelijk van de oorzaak. Het elektrocardiogram (ECG) en het röntgen-onderzoek zijn goede hulpmiddelen om het ziektebeeld van myocarditis vast te stellen.

myocarditis

De behandeling van de ernstige vormen van myocarditis richt zich voornamelijk op het instandhouden van een goede hartwerking en bloedsomloop. Bij andere oorzaken dan virus-infectie (die overigens meestal milde vormen van myocarditis veroorzaakt die zonder gevolgen genezen), is ook behandeling mogelijk met antibiotica of andere geneesmiddelen. De behandeling hangt dus sterk af van de oorzaak. Vaak geneest myocarditis zonder wat men noemt ‘restverschijnselen’, maar kan in ernstige gevallen leiden tot blijvende hartzwakte.

Verschijnselen van myocarditis

Milde vorm door virus-infectie: geen verschijnselen. Ernstiger vorm door andere oorzaken:
pijn op de borst en koorts,
– versnelde hartwerking,
misselijkheid en braken,
– kortademigheid,
– neiging tot flauwvallen,
shock-verschijnselen:
– snelle en nauwelijks voelbare pols,
– bleekheid en flauwvallen,
– klamme huid en koude ledematen,
– hartdecompensatie,
– vergroot hart en abnormale harttonen (dof),
– afwisselend sterke en zwakke polsslag (pulsusalternans),
– soms hartritme-stoornissen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips