Kransslagaders

Alle weefsels, maar vooral een werkende musculatuur (spierstelsel) hebben zuurstof nodig. De zuurstofbehoefte van het hart, dat onophoudelijk werkt, is zeer hoog.

Kransslagaders

Kransslagaders

De boezems en kamers transporteren weliswaar veel bloed, maar het hart kan hierdoor niet voorzien worden van wat het nodig heeft. Ten eerste is de snelheid te hoog en ten tweede zijn de spierwanden van het hart te dik.

Om die reden beschikt het hart over een eigen circulatie, om zichzelf van al het nodige te voorzien: hiervoor splitst die 5% van het afgevoerde bloed van het hart af. De kransslagaders ontspringen dicht boven de aortaklep en omgeven het hart in de atrioventriculaire groeve. Hieruit ontstaat een fijn netwerk van vaten, dat zich zover vertakt, tot elke hartspiervezel door een capillair begeleid wordt. De kransslagaders transporteren per dag ca. 520 liter bloed door de hartspier.

Kransslagaders

Kransslagaders

Twee takken van de linkerkrans slagader (rami interventricularis anterior en circumflexus) verzorgen de wand van de linker- en een deel van de rechterkamer, terwijl de rechterkransslagader overwegend de rechterkamer voedt. Beide kransslagaders hebben een aandeel in de verzorging van de boezems.

Evenals in de grote circulatie zijn ook hier aders nodig, die het bloed naar het hart terugleiden. In dit geval nemen de aders het transport uit de hartmusculatuur naar het hart op zich en verenigen zich in een groter vat van de atrioventiculaire groeve aan de voorkant van het hart (de sinus coronarius), dat zich in de rechterboezem leegt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips