Hartrevalidatie

Herstel van een hartaanval kan een groot aantal maatregelen vereisen om te revalideren. Om u te helpen ze in praktijk te brengen kan een gevarieerde groep deskundigen nodig zijn, waaronder artsen die zijn gespecialiseerd in hartziekten (cardiologen) en revalidatie (revalidatie-artsen), verpleegkundigen, diëtisten, fysiotherapeuten en een medisch psycholoog.

Het proces van hartrevalidatie kent drie belangrijke fasen. De eerste fase bestaat uit de directe handelingen waardoor uw leven gered kan worden. Hierover hebt u weinig te zeggen. De tweede fase bestaat uit medische zorg, waaronder medicijnen en mogelijk een operatie. De meeste beslissingen omtrent dit deel van het proces worden door een specialist in overleg met u genomen.

hartrevalidatie

Als hartpatiënt moet u zich echter bezighouden met de derde fase, die met de aanpassingen in de leefgewoonten te maken heeft. Deze fase begint met mentale aanpassingen en breidt zich uit tot veranderingen in uw lichaamsbeweging, voeding, roken en andere gewoonten.

Hieronder volgen enkele belangrijke zaken waarop u moet letten. Velen hebben hierbij deskundige hulp nodig.

Stress

De psychologische kant van hartziekten is nog steeds een beetje een raadsel, maar men is het er duidelijk over eens dat velen in het dagelijkse leven onder druk staan. Vermijd dit na een hartaanval.

Herstellen van een hartaanval betekent niet noodzakelijkerwijs dat u van baan moet veranderen, alle uitdagingen van het leven moet vermijden of andere radicale veranderingen moet aanbrengen. Om de stress van de dagelijkse bezigheden te verminderen, is het goed er eens bij stil te staan of u niet te hard werkt of dat de woon-werk afstand misschien te groot is en gebeurtenissen in uw leven die spanningen veroorzaken te minimaliseren.

Lichaamsbeweging

Vroeger was het zo dat iemand die een hartaanval had overleefd, geadviseerd werd zich uit het actieve leven terug te trekken. Vandaag de dag is dat voor de meeste mensen niet de oplossing. Tijdens het herstel kan een inspanningstest worden gedaan om te zien hoe het hart reageert op lichamelijke activiteit. De cardioloog zal advies geven over wat u moet doen en laten, maar in het algemeen wordt het hart sterker tijdens de herstelperiode; oefening bevordert dat versterkingsproces.

U moet niet al meteen met een intensieve training beginnen, maar u opgeven voor een hartrevalidatieprogramma kan u helpen te starten. Als u voor uw hartaanval een zittend leven leidde, is een zorgvuldig uitgekiend oefenprogramma bijzonder belangrijk.

Als u nog in het ziekenhuis bent, gaat een fysiotherapeut u helpen uw lichaam weer aan de gang te krijgen en het vertrouwen in uw hart en uw gezondheid te herwinnen. De fysiotherapeut geeft u instructies in de eerste fasen van een oefenprogramma en verzwaart het programma gedurende uw genezing. De fysiotherapeut geeft u tevens instructies voor een oefenprogramma voor thuis, nadat u uit het ziekenhuis bent ontslagen.

Vraag de therapeut om hulp bij het vaststellen van nieuwe oefeningen die passen bij uw leefgewoonten en conditie. Voor veel mensen met een hartafwijking zijn poliklinische revalidatieprogramma’s geschikt. Meestal worden deze ondersteund door het ziekenhuis en kan uw cardioloog dat voor u regelen.

Voeding en gewichtscontrole

Het gewicht laag houden en verzadigde vetten en cholesterolrijke voeding vermijden is heel belangrijk, zeker als u een hartaanval hebt gehad. Door extra kilo’s kwijt te raken, vermindert u de belasting van het hart. Een verandering in eetgewoonten door vet te vermijden helpt de verdere opstapeling van vettige neerslag in de slagaders te beperken. Bespreek eetgewoonten met een erkende diëtist. Deze deskundige kan u behulpzaam zijn bij het opstellen van een schema om de opname van vetten te minderen en gezonder te gaan eten.

Stop met roken

De nicotine in elke sigaret die u rookt is schadelijker dan een afwijking in de bloeddruk of hartslag. Nicotine versnelt het proces van aderverkalking. Zie het feit dat u een hartaanval hebt gehad als een reden om te stoppen.

Waar u hulp kunt krijgen

Vraag de huisarts of andere professionele hulpverleners waar u terecht kunt voor hartversterkingsprogramma’s of begeleiding nadat u het ziekenhuis hebt verlaten. In ons land bestaan diverse verenigingen voor hartpatiënten. Zij geven hulp en voorlichting op het gebied van alles wat met hartziekten te maken heeft; daarnaast organiseren zij oefenprogramma’s en uitstapjes onder begeleiding. Vraag hiernaar bij de huisarts of in het ziekenhuis.

Het doel van hartrevalidatie is dat u door middel van beïnvloeding van risicofactoren en de juiste lichaamsoefeningen weer een normaal leven kunt gaan leiden. Luister goed! Hartrevalidatie kan ervoor zorgen dat u langer leeft.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips