De benodigde sportkleding

Waar hangt een keuze vanaf?
Wie het hardlopen lief heeft, zal tevens op goede sportkleding moeten letten. In het nu volgende zullen we onze aandacht dan ook allereerst richten op de kleren die we dragen en (uiteraard) op de schoenen waarmee we lopen. Bij de keuze van de sportkleding moet men allereerst overwegen hoe vaak men loopt en waar men loopt. Wie van het lopen zijn sport maakt zal vaak lopen en doet er verstandig aan niet al te zuinig te zijn bij de aanschaf van de kleding (en schoenen).

Wie maar af en toe loopt hoeft beslist geen dure trainingspakken te kopen. De vraag waar men loopt (verharde of onverharde wegen) is vooral belangrijk voor de keuze van de schoenen. Het is duidelijk dat bij verharde wegen schoenen met een zeer goed schokabsorberend vermogen gekozen moeten worden. Daarnaast moet gekeken worden naar factoren als temperatuur, vochtigheid van de buitenlucht en windsterkte. Deze factoren zijn namelijk van belang voor de lichaamstemperatuur tijdens het lopen. Tijdens het lopen kan het lichaam wel twintig maal zoveel warmte produceren dan in rust (uiteraard hangt deze warmteproductie tevens af van de intensiteit van de training).

Gelukkig beschikt het lichaam over allerlei mogelijkheden om warmte af te geven. We kunnen daarbij denken aan transpiratie, ademhaling en het openen van meer bloedvaten in de huid. Indien deze mogelijkheden niet aanwezig waren, zou de temperatuur in ons lichaam tijdens het hardlopen voortdurend oplopen …

Het is duidelijk dat factoren als temperatuur, vochtigheid en wind van dag tot dag kunnen veranderen. De conclusie kan dan ook niet anders zijn, dat men voor

    VERSCHILLENDE WEERSOMSTANDIGHEDEN STEEDS AANGEPASTE KLEDING DIENT TE GEBRUIKEN

Over de kleding kan in het algemeen gezegd worden, dat deze goed moet passen en dat deze de beweging tijdens het lopen nergens mag belemmeren. De kleding mag vooral nergens schuren en moet goed vocht op kunnen nemen, of nog beter, vocht kunnen afvoeren. Het is met name de luchtvochtigheid die een gevaar vormt bij warm weer. Door de hoge vochtigheidsgraad van de lucht kan deze moeilijk extra vocht opnemen, waardoor het zweet op de huid niet verdampt, maar er als het ware “van af druppelt”.

Hierdoor is een belangrijke mogelijkheid om de geproduceerde warmte af te voeren voor een groot gedeelte buiten werking gesteld, met het gevaar dat het lichaam oververhit raakt. In dit geval hebben we dunne kleding aan die ons beschermt voor de zon en die het vocht vasthoudt. Dan moeten we nog denken aan onze veiligheid. Reflecterend materiaal is aan te raden, zeker als we ’s avonds of bij “donker weer” trainen!

In onderstaand overzicht zien we de voorwaarden waaraan de sportkleding voor het hardlopen dient te voldoen.

Algemeen:

bewegingsvrijheid
afhankelijk van de weersomstandigheden;

Sokken:

katoen of bepaalde kunststoffen. Pas op voor wol; soms kan wol tot grote problemen leiden;
Sokken moeten naadloos zijn.

Shorts:

buitenbroek; een combinatie van nylon/tricot; De stof moet wel fijn geweven zijn anders kan schuren optreden; Bij koud weer een binnenslip van katoen of van bepaalde kunststoffen (bijv. een “sloggy”);

Shirts:

het shirt is redelijk onafhankelijk van het type weer. De weerscompensatie wordt voornamelijk door het trainingspak bepaald. Het shirt moet gezien worden als de “anti-schuurlaag”. Bij warm weer heeft het shirt de functie van het vasthouden van het vocht (door middel van een dunne “vochtfilm”). Pas op voor mogelijk schuren (geen harde naden op plekken die veel bewegen). Met name de oksel en de tepel zijn hiervoor gevoelig.

Trainingspakken:

afhankelijk van het weer kiest men voor een dun of dik trainingspak. Daarbij zullen we tevens rekening moeten houden met regen, wind en/of sneeuw. De beste trainingspakken zijn de zogenaamde ademende trainingspakken. Deze geven een goede vochtregulatie en een goede stabiliteit voor temperatuurschommelingen. De prijs is wel iets hoger. Door de gerenommeerde merken worden steeds nieuwe materialen aangeboden. Laat u zich voorlichten in een goede sportzaak. Geef precies aan voor welke weersomstandigheden u het pak wilt dragen. Uit het voorafgaande zal duidelijk zijn dat een enkel trainingspak zeker niet voor iedere situatie geschikt zal zijn. Uiteraard kunnen deze sportzaken ook advies geven over shorts, sokken, etc.

Hoofdbedekking:

bij warm weer (en een felle zon) wordt aangeraden het hoofd te bedekken. Neem bijvoorbeeld een petje. Brildragers wordt een pet met een klep aangeraden om bij regenachtig weer beter zicht te houden. Bij warm weer kan het zelfs raadzaam zijn om de pet vochtig te houden. Er zijn bijvoorbeeld speciale riempjes om bidons mee te nemen (slecht te verkrijgen in Nederland).

BH’s:

de beste steun gevende B.H. is een sport-B.H. Een gewone BH geeft bij het hardlopen niet voldoende steun en kan zodoende oorzaak zijn van veel ongemak! Dit ongemak uit zich dan in schuren en melkklierontstekingen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips