Verslaafd aan gamen, kan dat?

Dat het menselijk lichaam fysiek gezien verslaafd kan raken aan stoffen, is bij iedereen wel bekend. Alcoholverslaving en drugsverslaving zijn daarvan voorbeelden bij uitstek, evenals roken. Is het echter mogelijk om ook verslaafd te raken aan bijvoorbeeld gamen? Het antwoord is ondubbelzinnig ja. Met name in de groep kinderen (jongens), in de leeftijdscategorie zestien tot twintig jaar, neemt het aantal meldingen van gameverslaving toe. Hoe is een gameverslaving te herkennen en – waarschijnlijk een lastiger te beantwoorden vraag – hoe kunt u hier het beste mee omgaan?

Kenmerken van een gameverslaving

Het is niet zo simpel te stellen dat een kind bij een bepaald aantal uur gamen per week ook direct verslaafd is. Het is te merken aan de mate van afhankelijk van het kunnen gamen. Kan of mag het kind een langere tijd niet gamen, bijvoorbeeld één of meerdere dagen, en raakt het hierdoor van streek? Wordt de sociale omgang met bijvoorbeeld andere kinderen verstoord door een obsessieve neiging te willen gamen? Dan is er waarschijnlijk wel sprake van een (beginnende) gameverslaving.

Eveneens kenmerkend is het als het kind continu bezig is met het gamen, ook op de momenten dat hij niet achter de spelcomputer zit. Het wel wíllen minderen in de speeltijd, maar dit niet voor elkaar krijgen, is ook een aanwijzing dat er sprake is van een verslavingsfactor. Als vuistregel wordt zestien uur per week gezien als een acceptabele hoeveelheid van gamen, maar zoals gezegd is dit niet alleszeggend.

Omgaan met een gameverslaving

Veel ouders zullen de eerste neiging hebben om de spelcomputer volledig in de ban te doen. In de huidige, moderne maatschappij is dat echter geen goede oplossing. We kunnen immers niet meer om de moderne technologie heen in onze maatschappij. We leven, leren en werken met computers. Het is een betere optie om te ontdekken wat de reden is van het vele gamen door uw kind. Praat dus over de situatie.

Op basis hiervan kunt u een planning en afspraken maken. Gamen is best toegestaan, maar beperk het aantal uren. Wilt u een gameverslaving bij (jonge) kinderen voorkomen, dan is het zaak om al bij de eerste kennismaking met computerspellen duidelijke afspraken te maken. Ook al lijkt het in eerste instantie nog zo onschuldig, door direct duidelijke regels te hanteren, leert u een kind de waarde van gaming goed in te schatten.

Professionele hulp

Is er sprake van een serieuze gameverslaving en heeft dit invloed op het sociale functioneren en bijvoorbeeld prestaties op school? Lukt het niet om de verslaving binnen het eigen gezin te doorbreken? Dan is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Wees bewust dat het niet vreemd of uitzonderlijk is om dit te doen. In 2013 kwamen 500 kinderen met een gameverslaving in een afkickkliniek terecht, en het is de verwachting dat het aantal gevallen de komende jaren verder zal toenemen. Het Trimbos-instituut speelt in op deze ontwikkeling, door een website en hulplijn specifiek voor gameverslaving op te zetten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips