Uit een winterdepressie of winterdip komen

Als de feestdagen achter de rug zijn, volgen er vaak de koudste maanden van het jaar, waarin er ook nog eens veel gewerkt zal moeten worden. Voor veel mensen valt de start van een nieuw jaar dan ook koud op hun dak, wat soms zelfs kan leiden tot een winterdepressie of winterdip. Erg veel mensen hebben hier jaarlijks last van, naar schatting honderdduizenden personen. Een winterdepressie voorkomen? Lees snel verder!

Wat is een winterdepressie?

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is een winterdepressie vaak geen echte depressie, maar een lichtere vorm daarvan. Een winterdip is daarom misschien wel een betere benaming. Veel mensen zijn wat neerslachtiger in de donkere wintermaanden. Vrouwen hebben hier over het algemeen wat vaker last van dan mannen.

De oorzaak van een winterdip is niet officieel vastgesteld, maar alle aanwijzingen duiden op de invloed van een verminderde hoeveelheid zonlicht. Dat heeft invloed op de melatoninespiegel. Melatonine is een hormoon dat zorgt voor slaperigheid en dus voor een verminderde energie. Het menselijk lichaam maakt elke avond, voor het slapengaan, melatonine aan. Doordat er ‘s winters minder zonlicht is, kan dat ook leiden tot een verhoogde melatoninespiegel.

Symptomen

Vaak heeft u het zelf als eerste in de gaten wanneer u wat minder goed in uw vel zit en minder energie hebt. De belangrijkste symptomen van een winterdip op een rijtje:
• U heeft minder energie om zaken op te pakken of om te genieten van de dagen.
• Meer last van vermoeidheid en sneller uitgeput raken na inspanning.
• Een verhoogde mate van prikkelbaarheid en nervositeit.
• U bent sneller emotioneel dan gewoonlijk.
• Weinig zin in sociaal contact.
• Problemen met in slaap komen of een onregelmatig slaapritme.
• Verandering van eetlust (weinig zin in gezonde voeding, geen eetlust of juist veel trek in calorierijk voedsel en snacks).
• Lichamelijke ongemakken: spierpijn of -zwakte, obstipatie, gewichtstoename.
• U heeft een (zeer) zelfkritische houding en een negatief zelfbeeld.

Winterdip oplossen of voorkomen

Het is niet ongebruikelijk dat mensen in de winter wat pessimistischer zijn dan gebruikelijk. In verreweg de meeste van de gevallen zal deze lichte depressie vanzelf weer verdwijnen, voornamelijk als het buiten weer lichter wordt en als de lente en zomer zich aandienen. Toch bestaan er oplossingen om sneller van een winterdip af te geraken, zoals lichttherapie. Daarmee wordt de melatoninespiegel weer in evenwicht gebracht.

Beter is het natuurlijk om een winterdip te voorkomen, wat in feite niets meer is dan relativeren. Zoek voor uzelf uit wat de oorzaak is van het depressieve gevoel. Ziet u op tegen het vele werk of tegen het winterweer? Praat hier met anderen over en zoek naar de mooie dingen die de winter te bieden heeft. Een korte vakantie of een weekendje weg boeken kan ook helpen. Blijft u liever thuis, zorg dan dat u regelmatig (dagelijks) even naar buiten gaat. Een rondje wandelen of fietsen, of even sporten in de buitenlucht. Veel mensen hebben de neiging om juist in de wintermaanden binnen te blijven zitten, wat er alleen maar voor zorgt dat er nog minder contact is met het zonlicht. Blijft u last houden van het depressieve gevoel, neem dan contact op met de huisarts. Samen kunt u de problemen vaststellen en op zoek gaan naar een oplossing.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips