Syndroom van Frégoli

Het syndroom van Frégoli, ook wel de waan van Frégoli genoemd, is een mentale stoornis. Mensen met dit syndroom ervaren problemen met het op juiste wijze identificeren van personen. Concreet heeft iemand met het syndroom van Frégoli de waan dat één persoon in de wereld wordt gemanifesteerd door meerdere mensen. Wat betreft de waarneming, ervaart iemand met het syndroom verschillende mensen als zijnde één en dezelfde persoon, hetzij steeds verkleed of vermomd. Vaak zijn mensen met het syndroom van Frégoli ook paranoïde.

 

Staat het syndroom op zichzelf?

Dit is vaak een belangrijke vraag als er bij iemand het syndroom van Frégoli wordt vastgesteld. Vaak is er niet alleen sprake van een identificatiesyndroom, maar doen ook andere uitingen van een breder ziektebeeld zich voor. Zo komt het syndroom van Frégoli vaak voor bij mensen met schizofrenie.

 

Andersom kan het zo zijn, dat de patiënt zich ervan bewust is dat zijn of haar waarnemingen niet stroken met de werkelijkheid. In dat geval wordt er ook niet gesproken over waanbeelden. Wel kan deze ervaring ervoor zorgen dat stress ontstaat, eventueel in combinatie met andere symptomen van een psychose.

 

Oorsprong

Het syndroom van Frégoli is pas relatief laat voor het eerst beschreven. De naam van de psychische aandoening is gerelateerd aan de Italiaanse toneelspeler en acteur Leopoldo Frégoli. Hij stond erom bekend om zeer snel van kostuum te kunnen wisselen en bracht op deze manier gedurende een voorstelling vele personages ten tonele. Mensen met het syndroom van Frégoli ervaren ongeveer dit beeld.

 

Relatie met het syndroom van Capgras

Het syndroom van Frégoli is in feite het tegenovergestelde van het syndroom van Capgras, waarbij de patiënt een persoon herkent als dubbelganger van een familielid, vriend of bekende. Beide identificatiesyndromen hebben als gevolg dat patiënten worden geconfronteerd met achtervolgingswaan. Vaak wordt een patiënt ook paranoïde als gevolg van deze waan.

 

Symptomen

Het syndroom is dermate specifiek, dat vaak snel de juiste diagnose kan worden gesteld. Algemene symptomen zijn onder meer een tekort aan cognitieve flexibiliteit, uitvoerende functies, visueel geheugen, zelfbewustzijn en zelfmonitoring. Onjuiste conclusies op het gebied van persoonsidentificatie worden door de meeste patiënten passief geaccepteerd. Ook epileptische aanvallen en hallucinaties kunnen duiden op het syndroom. In ernstige gevallen kan er ook sprake zijn van depersonalisatie of derealisatie.

 

Behandeling

Er zijn verschillende therapeutische behandelingen voor het syndroom van Frégoli, waaronder cognitieve gedragstherapie. Voor de patiënt is een stabiele thuissituatie zeer belangrijk. Relaties met familie en vrienden moeten goed zijn en blijven, wil de patiënt kunnen genezen. Ook stressvolle situaties moeten zoveel mogelijk worden voorkomen. Wanneer u het syndroom van Frégoli bij iemand denkt te herkennen, is het verstandig om contact op te nemen met een deskundige.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips