Gemoedsgesteldheid

Sinds eeuwen gaat de medische wetenschap uit van een natuurlijke scheiding tussen lichaam en geest. Omdat lichaam en geest niets met elkaar gemeen zouden hebben, zou ook de gezondheidstoestand ven een mens onafhankelijk zijn van zijn gemoedsgesteldheid.

De volksuitdrukkingen “ziek van verdriet” en “verlamd van angst” konden, zo meenden de wetenschappers, dan wel bestaan maar dat een mens bijvoorbeeld echt ziek kon worden van angst, was nog steeds niet door onderzoek bewezen.

gemoedsgesteldheid

Thans weet men dat langdurige spanning of stress ziekte en zelfs de dood kan veroorzaken. Onderzoekers hebben kunnen aantonen dat langdurige stress de weerstand van het lichaam in belangrijke mate kan veranderen. Er spelen zich dan ook veranderingen af in het immunologische afweersysteem van het lichaam in gevallen van ernstige stress.

De vraag is dan ook wat stress is en wat in dit verband de relatie is tussen lichaam en geest. De hersenen hebben een voortdurend tweegesprek met ons lichaam en als gevolg daarvan heeft onze stemming wel degelijk invloed op onze gezondheid.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips