Ernstige depressie

Klachten en verschijnselen
– Verandering in voorkomen, of een opvallende traagheid, waarbij de persoon zich als het ware voortsleept of een opmerkelijke toestand van gejaagdheid of opwinding.
– Een typische soort gedeprimeerde stemming (die anders is dan het gevoel dat men heeft na de dood van een naaste).
– Geen reactie op veranderingen in de omgeving (dag/nacht, zon/regen, vrije tijd/werk).
– Verlies van belangstelling in dingen waarin de persoon vroeger plezier had, waaronder seks.
– Gebrek aan eetlust; vermagering.
Vermoeidheid en krachtsverlies.
Slapeloosheid.
– ’s Morgens vroeg wakker worden.
– Zelfverwijten en schuldgevoelens zonder reden.
– Neiging tot zelfdoding.
– Soms hallucinaties of waandenkbeelden.
– Geen duidelijke gebeurtenis als oorzaak.

Een ernstige depressie, die soms endogene depressie wordt genoemd, bestaat niet alleen uit treurigheid of verdriet, maar is een echte psychiatrische ziekte die zowel de geest als het lichaam aantast. Gedeprimeerde mensen zijn geneigd hun contacten met anderen te verbreken. Ze hebben er moeite mee in de maatschappij te functioneren en hun talenten te gebruiken en zijn niet in staat plezier in het leven te hebben. Soms hebben ze zelfmoordneigingen.

Ernstige depressie

Omdat deze mensen aan veel wanhopiger gevoelens lijden dan alleen ’in de put zitten’, zijn ze invalide. Ze zijn niet in staat tot regelmatig werk, ze hebben geen plezier in hun leven en hebben er moeite mee contact met anderen te houden. Soms, maar niet altijd, hebben ze ook psychotische symptomen, zoals hallucinaties of waanideeën. Over het algemeen zijn echter lichamelijke symptomen – typische holle ogen, eentonige spraak en lopen dat lijkt op slaapwandelen – de symptomen van een ernstige depressie.

Depressies komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Omdat een ernstige depressie iemand sterk verzwakt en omdat er vaak zelfmoordneigingen bestaan, moet deze als een ernstige ziekte worden beschouwd. Maar dit type depressie is, zelfs in zijn ernstigste vorm, meestal van beperkte duur. De depressie heeft haar natuurlijke beloop en gaat ook zonder behandeling binnen zes tot twaalf maanden over. Intussen kan het leven voor iemand echter ondraaglijk zijn en is zelfmoord een grote verleiding.

Behandeling

Omdat depressies zoveel voorkomen, zijn er talrijke behandelingsmethoden ontwikkeld. Allereerst is voor de behandeling van een ernstige depressie vaak ziekenhuisopname nodig, vooral wanneer iemand dreigt met zelfmoord of rondloopt met gedachten daaraan.

De verschillende behandelingsmethoden hebben enkele gemeenschappelijke eigenschappen. Praktisch alle therapieën gaan er vanuit dat mensen kunnen veranderen, dat ze kunnen leren trauma’s van het leven en innerlijke strijd beter te verwerken. De gedeprimeerde persoon raadpleegt gewoonlijk de psychiater, omdat hij gelooft dat er licht is aan het eind van de tunnel.

Psychotherapie

Psychotherapie wordt, vaak in combinatie met geneesmiddelen, toegepast om iemand die depressief is, te leren de oorzaken van zijn depressie te begrijpen en andere wegen te vinden om zijn innerlijke conflicten te verwerken.

Cognitieve therapie is een kortdurende psychotherapie die is ontwikkeld om zowel depressies als angst te behandelen. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat negatief gerichte denkpatronen iemand depressief maken, omdat zijn negatieve gedachten zijn gevoelens beïnvloeden. Bij de cognitieve therapie zal de persoon soms gevraagd worden zijn negatieve gedachten op te schrijven. De therapeut helpt hem dan de kronkels daarin te vinden en stelt constructieve alternatieven voor.

Antidepressiva

Er bestaan twee soorten geneesmiddelen voor de behandeling van depressies, de tricyclische antidepressiva (TCA’s) en de monoamineoxidaseremmers (MAO’s).

Antidepressiva helpen beter wanneer de depressie afzonderlijke aanvallen kent die op zichzelf lijken te staan, dan wanneer het om een chronische of reactieve depressie gaat. Imipramine en amitriptyline zijn de meest gebruikte tricyclische antidepressiva en ook de meest gebruikte geneesmiddelen bij depressies, maar de SSRI’s worden tegenwoordig het meest voorgeschreven. Voorbeelden hiervan zijn fluotexine, sertraline en parotexine. Deze geneesmiddelen hebben echter geen invloed op de intrapsychische en intermenselijke problemen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de depressie. Daarom is in veel gevallen de meest effectieve therapie een combinatie van een antidepressivum met psychotherapie.

Elektroconvulsietherapie (of elektroshock)
De elektroconvulsietherapie (ECT) wordt vaak voorgesteld als hardvochtig en wreed, maar in werkelijkheid wordt deze therapie door vele psychiaters beschouwd als één van de meest werkzame en menselijke behandelingen van endogene depressies. ECT wordt praktisch uitsluitend toegepast bij zeer ernstige depressies.

In Nederland moet de indicatie voor deze therapie worden gesteld door twee onafhankelijke psychiaters en de patiënt moet er toestemming voor geven. In België bestaan geen indicatienormen, maar wordt ECT wel in beperkte mate toegepast.

In tegenstelling tot antidepressiva werkt ECT snel (vaak binnen enkele dagen) en biedt betere kansen op herstel wanneer er ernstige klachten zijn. De artsen weten niet hoe ECT precies werkt. Misschien wordt de snelheid verhoogd waarmee in de hersenen werkzame chemicaliën, die catecholaminen worden genoemd, de hersencellen beïnvloeden.

Voordat een patiënt ECT ondergaat, wordt hij onder narcose gebracht en krijgt hij een spierverslappend middel. Als bijwerkingen kunnen optreden een tijdelijk geheugenverlies, hoofdpijn en spierpijn. Desondanks blijft ECT een belangrijke therapie voor ernstige depressies. De risico’s zijn aanzienlijk kleiner dan die van een onbehandelde ernstige depressie, die tot zelfmoord kan leiden.


Relevante artikelen
8 reacties
  1. Wanneer je in een erstige depressie zit, kan je werkelijk niet geloven ooit weer gezond te worden. En ook de gedachte dat je er een nieuwe episode kunt krijgen maakt de ziekte tot een nachtmerrie. En niemand die je werkelijk wil begrijpen, mensen snappen de ziekte niet en willen er ook niets mee te maken hebben. Dus een heel eenzaam gevoel en de wens dit niet tot an het levenseinde volhouden te moeten. Daarom ook het verlangen liever dood te zijn.

    1. Ken het gevoel helemaal,ben op zoek naar mezelf in de hoop weer (normaal) te mogen rondlopen en geen donkere gedachten te hebben.
      Eenzaam en ongelukkig voelen is zeker het laatste wat we onszelf toewensen tot aan het einde,ik geloof ook nooit dat dit vol te houden is.

  2. Herken mijzelf erg in het verhaal van Petra. Mijn leven is nooit zo vlot verlopen hoewel er langdurige prettige periodes waren. Maar een zeer dominante vader, verbroken relaties, 15 jaar emotioneel en financieel uitgekleed door ex zonder veel lichamelijke affectie in die 15 jaar, mijn kind na scheiding tegen me opgezet, financieel opgejaagd en verder uitgekleed, economische crisis en zware, zware burn out/ depressie deden de rest.
    Nu weer relatie van enige jaren waarvan 2 zwaar, verbroken staat mijn leven op een doodspoor en zie ik geen enkele uitweg meer. De dood lonkt als een verademing.

  3. Mijn vriendin heeft dit probleem. Weken lang wist ik niet wat er aan de hand was. Ze bleef in de zetel zitten, waste zichzelf niet, kookte niet meer, ging niet meer naar haar hobby,…. en als ik dan vroeg wat er was zei ze: ‘niets’. Ik werd radeloos. Mensen om me heen (waaronder familie) zeiden dat ik dan bij haar weg moest als ze zo begon te doen. Haar enige reactie was: ‘geef me dan wel de tijd om een waarborg te sparen, maar ik zie je wel graag’. Ik was ten einde raad… Tot ze naar de dokter ging en deze met de diagnose Endogene depressie kwam. Nu, depressie is een gegeven waarover nogal een taboe rond hangt. Ik moet dit gaan uitleggen aan mijn familie (die er eigenlijk al vanuit gaan dat ik bij haar weg ga, omdat ik dat ook als de enige uitweg zag). Ik heb geen idee hoe ik dit moet aanpakken…

    tips?

    1. Hallo,spijtig voor je vriendin en jou.
      Zij is ziek.Als je het als een ziekte gaat zien apart van hoe zij is.Klinkt misschien
      raar,maar daardoor kan je haar ziektebeeld beter zien waar zij onder lijdt
      Daardoor kan je haar wat beter begrijpen
      Ik heb al vanaf mijn 18e depressies
      Ben nu 45.Ik noem het zelf chronisch
      depressief.In 2013 een zware burn out eroverheen gehad.Zorg probeer dat niet te krijgen.
      Ik heb van mijn psychiater te horen gekregen dat ik niet meer beter wordt.
      Hoog uit wat stabieler.
      Het valt niet mee om hiermee te leven.
      Ik kan mijn dag niet inplannen.Ik slaap niet zonder medicatie voel me elke dag
      zwaar ongelukkig vermijd contact met mensen.Vertrouw niemand meer

  4. Heb met de ernstige depressive extrem brandende pijn urogenital, kent dat iemand ?
    Het is alsof de pijn nog erger is dan de depressie en met de angst samenhangt.
    Vreselijk. Zit er nu 13 maanden in en gebruik alleen maar St. Janskruid. Ben wel begeleid door de psychiater. Kan door het sint Janskruid ook niets anders nemen. Ben gewoon zo ontzettend bang voor chem. Antidepressiva geweest, dat ik nu probeer deze Episode met Sint Janskruid vol te houden. Kan iemand mij angst voor chem. Antidepressiva nemen? Werkt het bij iemand goed zonder te veel bijwerkingen? Wanneer men zo zijn controle over zijn hersenen en lichaam verloren heeft, dan vertrouw je soms ook geen medicatie meer.

  5. Hallo Jasper,

    Maak je zelf tot je beste vriend. Laat je niet meer door relaties ziek maken. Ook mijn levensverhaal lijkt op het van jou. Leer jezelf te vertrouwen, herinner je aan de kleine Jasper, wie hij was, wat hem pijn deed en zeg je NU NOOIT MEER. Geen leed meer door andere mensen. Heb je zelf lief en weet, dat niemand het recht heeft jouw pijn te doen. NIEMAND meer. Je bent je enige ware vriend. Het is niet makkelijk, maar zult zo je vrede vinden.

  6. Ik ben met andere antidepressie pillen beginnen. Omdat ik de mismoed had . Ze zouden binnen de 10 dagen eerst beginnen te werken . Ik ben door de dag moe
    Niet veel honger en elke dag hoofdpijn ..Ik heb dikwijls dat ik opeens begin te Wenen. Ik ben lichamelijk moe . Zo erg heb ik dit nog nooit gehad . Als het dinsdag niet beter is moet ik terug naar de huisdokter gaan en kijken wat hij dan zegd ervan. Anders laat ik mij opnemen in het ziekenhuis. Ik kan niet tegen lawaai .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips