Asperger

Asperger is één van de vele vormen van autisme. Autisme wordt vanwege de vele vormen en uitingen tegenwoordig ook autisme spectrum stoornis genoemd. Autisme is namelijk niet één stoornis, maar het is meer een ‘waaier’ van verschillende vormen en uitingen.

Kenmerken van Asperger

Asperger is één van de bekendste vormen van autisme. Deze vorm van autisme is vernoemd naar de kinderarts Hans Asperger, in 1944. In Nederland kwam de aandoening van Asperger pas in de jaren ‘80 onder de aandacht.

Net zoals bij klassiek autisme kunnen patiënten moeite hebben met sociale interactie. Het verschil is echter dat mensen met Asperger juist heel veel kunnen praten. Ze hebben een grote fantasie en een vrij normale behoefte aan sociale relaties. Wel hebben ze moeite om de sociale interacties goed te interpreteren. Ze begrijpen soms niet goed wat andere mensen voelen en denken en ondervinden met name problemen met de kleinere sociale facetten van communiceren. Zelf praten en leren gaat overigens gewoon goed. Ze hebben een normale spraakontwikkeling en een normaal of iets hogere intelligentie.

Vaak hebben mensen met Asperger weinig interesses en zijn ze ook niet zo actief vanwege hun beperkte interesses.

Criteria

De criteria waarmee de diagnose van Asperger vastgesteld wordt, lijken in de basis op de criteria van klassiek autisme. Beide vormen van autisme kenmerken zich door beperkingen in de sociale interactie en bij beide vormen kunnen de patiënten apart gedrag in patronen vertonen, zoals bepaalde routinegedragingen.

Er zijn echter een aantal verschillen:

  • Bij Asperger is er geen sprake van afwezigheid van sociale of emotionele wederkerigheid.
  • Bij Asperger is er geen sprake van beperkingen in de verbale en non-verbale communicatie: de spraak van mensen met Aspergers is gewoon normaal en ontwikkelt zich op tijd. Er is dus geen achterstand.
  • Bij Asperger is er ook geen cognitieve achterstand.
  • Asperger veroorzaakt veel beperkingen in de sociale interactie en het beroepsmatig functioneren.

Diagnose stellen en behandelen

Asperger kan worden vastgesteld door geregistreerde GZ-psychologen en psychiaters. Doordat kinderen met Asperger zich gewoon normaal ontwikkelen, qua spraak en cognitie, kan het voorkomen dat de diagnose pas op latere leeftijd gesteld wordt. Soms komen mensen met Asperger er pas op volwassen leeftijd achter dat ze beperkingen hebben, doordat ze bijvoorbeeld op hun werk beperkt functioneren of zij merken dat ze sociaal beperkt zijn.

Met therapie en begeleiding kunnen mensen met Asperger leren omgaan met hun beperkingen. Dit kan patiënten helpen een fijner bestaan te leiden en beter te functioneren. Controle is echter wel iets waar de meeste mensen met Asperger baat bij hebben. Zo speelt routine een belangrijke rol.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips