Wat zijn ernstige huidreacties?

Netelroos en angioneurotisch oedeem
Netelroos (urticaria) is een reactie waarbij op de huid rode, vaak jeukende bulten van verschillende omvang zomaar opkomen en ook zomaar verdwijnen. Netelroos, ook wel galbulten genoemd, komt vaker voor in de vorm van een reeks bultjes dan als één enkele bult, en kan in duur variëren van een paar minuten tot enkele dagen. Quinckes oedeem ofwel angioneurotisch oedeem bestaat uit grote bulten onder het huidoppervlak, vooral rond de ogen en lippen. Deze vorm van oedeem kan zich ook voordoen aan de handen en voeten en in de keel.

Zowel netelroos als angioneurotisch oedeem zijn het gevolg van de reactie van het lichaam op levensmiddelen, geneesmiddelen, stuifmeel, huidschilfers van dieren, insectenbeten, infecties, ziekte, kou, warmte, licht, verdriet, of andere, onduidelijke, factoren. In de meeste gevallen zijn netelroos en angioneurotisch oedeem onschuldig, laten geen littekens achter en veroorzaken soms niet eens veel last. Een koel bad of koude douche, lichte kleding en zo weinig mogelijk zware inspanning versnellen vaak het genezingsproces. Een antihistaminicum op recept van uw huisarts kan het jeuken verminderen en het herstel bespoedigen.

Er bestaat een zeldzame, erfelijke variant van angioneurotisch oedeem, die gekenmerkt wordt door bulten die niet jeuken. Deze vorm veroorzaakt symptomen als buikkramp en diarree en kan een dodelijke obstructie van de luchtwegen veroorzaken. Wanneer angioneurotisch oedeem de keel of de tong heeft aangedaan, zodat de luchtweg afgesloten wordt, kan dit levensbedreigend zijn.

ernstige huidreacties

Zorg onmiddellijk voor medische spoedhulp als u een ernstige vorm van angioneurotisch oedeem hebt, vooral als het ademen daardoor moeilijk gaat. Als iemand in uw gezelschap stopt met ademen of bewusteloos raakt, moet onmiddellijk reanimatie worden toegepast.

Ernstig contact-eczeem
De term eczeem betekent een jeukende ontsteking van de huid. Contact-eczeem is een naam die wordt gebruikt om een ontsteking te beschrijven die roodheid en jeuk veroorzaakt en in ernstige gevallen blaren en vochtafscheiding na contact met een bepaalde stof. Bij iemand die gevoelig is kunnen de volgende stoffen onder meer contact-eczeem veroorzaken: giftige planten die veel looizuur bevatten, zoals eiken; bepaalde metalen, zoals nikkel in armbanden, oorbellen en ringen; huishoudelijke artikelen; en bepaalde soorten cosmetica.

Bij contact-eczeem reageert alleen het gebied dat in contact is geweest met de betreffende stof. De plekken die daaraan het meest intensief zijn blootgesteld, reageren het eerst. Het gebeurt zelden dat contact-eczeem meer dan wat last en ongemak veroorzaakt. Maar als zich extreme zwellingen, roodheid en ontsteking voordoen, vooral rond de ogen en in het gebied van de keel, of als het eczeem buitengewoon omvangrijk is, raadpleeg dan uw huisarts.

Contact-eczeem wordt meestal behandeld door reiniging van de aangetaste plek met een zacht sopje van zeep en water en vier keer per dag aanbrengen van 0,5 procent hydrocortisoncrème. Het jeuken kan worden verminderd door middel van een antihistaminicum in de hoeveelheid die uw huisarts heeft voorgeschreven.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips