Wat is een tetanusinjectie?

Een snee, scheurtje, beet of een andere wond, zelfs als die klein is, kan een tetanusinfectie veroorzaken. Als gevolg daarvan kan dagen en zelfs weken later ‘klem’ (kaakkramp), optreden; een ernstige stijfheid in de kaak- en andere spieren. Dit kan worden gevolgd door een reeks van andere symptomen, die mogelijk leiden tot stuipen en verstikking, doordat iemand niet meer kan ademhalen.

Wat is tetanusinjectie

De bron van de infectie
Tetanusbacteriën bevinden zich gewoonlijk in de bodem, maar kunnen vrijwel overal anders voorkomen. Als hun sporen buiten bereik van zuurstof een wond binnendringen, ontkiemen ze en produceren ze een toxine dat de zenuwen ontregelt die de spieren besturen. Een tetanusinfectie is ernstig en kan de dood veroorzaken, indien het slachtoffer voordien niet was ingeënt.

Behandeling van de wond
Het geruststellende bericht is dat tetanusinfectie met de juiste preventieve maatregelen vermeden kan worden. Raadpleeg onmiddellijk uw huisarts als u een grote snij- of steekwond hebt opgelopen en in de afgelopen tien jaar geen tetanusinjectie hebt gehad. Als u enige jaren geleden een reeks tetanusprikken hebt gehad, zal de arts u waarschijnlijk een boosterinjectie van het vaccin geven. Het lichaam gaat dan snel de benodigde antistoffen aanmaken die tegen tetanus beschermen. Als u nooit eerder of heel lang geleden een tetanusimmunisatie heeft gehad, zal de arts u tetanus immuun globuline toedienen, dat onmiddellijk bescherming biedt, maar slechts gedurende een paar weken. De arts zal meestal de wond zorgvuldig schoonmaken, dood weefsel wegsnijden en de wond open laten en niet hechten.

Hij zal slechts een licht gaasverband aanbrengen, zodat de lucht alle delen van de wond kan bereiken. Verschillende soorten antibiotica helpen de tetanusbacterie te elimineren, maar niets is zo goed dat het de plaats kan innemen van een juiste verzorging van de wond en het toedienen van een boosterinjectie of van immuun globuline.

Preventie

Het is van levensbelang dat iedereen een actieve immunisatie krijgt, voordat hij verwondingen oploopt. Kinderen krijgen het tetanusvaccin als onderdeel van een cocktail tegen polio, tetanus, difterie en kinkhoest. Tetanus-boosterinjecties moeten om de tien jaar of in geval van ernstig letsel worden herhaald.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips