Bloeden van een wond of letsel

Een bloeding aan het uitwendige van het lichaam kan variëren van heel onschuldig (een prik van een naald tijdens het naaien kan een druppeltje bloed produceren) tot ernstig, zoals in geval van een gapende wond waarbij een slagader is doorgesneden en waaruit het bloed met een ritmische straal gutst. Maar alle wonden vereisen een juiste verzorging en behandeling; onvoldoende zorg kan leiden tot een ernstige infectie.

Snijwonden. Als u een klein snijwondje oploopt dat een beetje bloedt, was het wondje dan grondig met water en zachte zeep. Breng een verband of pleister aan om het wondje schoon te houden.

Als de snijwond wat ernstiger is, dat wil zeggen als het bloeden niet binnen korte tijd vanzelf stopt, of als de wond groot, diep of aan de rand onregelmatig is, raadpleeg dan de arts.

Stelp echter eerst het bloeden door direct op het letsel druk uit te oefenen met behulp van een steriel gaasverband of een schone doek. Blijf op de wond drukken totdat het bloeden stopt.

Blauwe plekken en bloeduitstortingen. Bloeduitstortingen en blauwe plekken (contusies) worden veroorzaakt door een klap of door een val. Onder de huid treedt een bloeding op, waardoor een opeenhoping van bloed ontstaat (hematoom).

Bloeden van een wond of letsel

Wanneer de huid niet stuk is, is een verband niet nodig. Als na het ontstaan van het letsel het gekwetste gebied gedurende een dag of twee hoog wordt gehouden en om de dertig tot zestig minuten ijs of koude compressen op de plek worden aangebracht, worden de pijn, het ongemak en de zwelling meestal minder.

Steekwonden. Wonden die zijn veroorzaakt door een puntig voorwerp (het in een spijker trappen is daar een voorbeeld van) bloeden meestal niet erg. In feite is vaak maar weinig bloed te zien en lijkt de wond zich vrijwel onmiddellijk te sluiten. Dat betekent echter niet dat geen behandeling nodig is.

Steekwonden zijn gevaarlijk vanwege het risico van infectie. Het voorwerp dat de wond heeft veroorzaakt, vooral als dat in aanraking is geweest met vuil van de grond, kan sporen dragen van de tetanusbacterie of van andere bacteriën. Deze kunnen leiden tot een ernstige infectie. Als iemand een steekwond heeft opgelopen, stelp indien nodig het bloeden door druk uit te oefenen met een stuk steriel gaasverband of een schone doek. Roep vervolgens spoedhulp in voor een passende behandeling ter voorkoming van tetanus of andere infecties.

Letsel van weke delen. Een ander soort letsel dat tot aanzienlijke bloedingen kan leiden is letsel van weke delen (zacht weefsel). De huid is dan beschadigd, evenals het daaronder liggend weefsel zoals spieren, bindweefselstructuren en bloedvaten. Dit soort letsel kan optreden door een slag met een stomp voorwerp (contusies), wanneer een plek ernstig is opengereten (snijwond), wanneer de huid is losgekomen van het onderliggende weefsel (stripwond), of wanneer de huid met kracht is weggescheurd (avulsie of scheurwond). De spoedbehandeling van letsel van weke delen is hetzelfde als bij andere gevallen van bloeding en deze vorm van letsel vereist een speciale behandeling op de eerstehulpafdeling.

Buikwonden. Door de aanwezigheid van talrijke inwendige organen kan een wond die door de buikwand heen gaat een ernstig letsel zijn. Wanneer iemand een dergelijke wond heeft roep dan onmiddellijk deskundige spoedhulp in via het alarmnummer (112 in Nederland, 100 in België) of de plaatselijke ambulance-dienst.

Als u iemand met een buikwond wilt verplaatsen, leg hem dan eerst op zijn rug. Als er geen inwendige organen door de wond naar buiten steken, druk dan op de wond met een compres, een kussentje van verbandgaas of een steriele doek, zodat het bloeden stopt. Maak het verband pas vast als de bloeding is gestelpt.

Als door de wond organen van hun plaats zijn geraakt, probeer die dan niet terug te duwen: bedek de wond met een verband en druk slechts heel zachtjes op de wond om het bloeden te stelpen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips