Appendicitis

De benaming ‘blindedarmontsteking’ is onjuist, want het is niet de blindedarm die ontstoken is, doch het wormvormig aanhangsel van de blindedarm (appendix vermiformis). De diagnose van een appendicitis is niet altijd eenvoudig. De meest voorkomende aanwijzing is pijn beginnend rondom de navel en daarna afzakkend naar de rechteronderbuik.

Pijn aan de rechterzijde van de onderbuik kan echter ook vele andere oorzaken hebben, want het wormvormig aanhangsel ligt in de buurt van de blaas, de endeldarm en de vrouwelijke geslachtsorganen. Daarbij is het mogelijk dat de pijn van een appendicitis op een geheel andere plaats van het lichaam waargenomen wordt, zoals in de rug of onder de schouderbladen. Een verdacht teken is wanneer de buikwand gespannen en gevoelig is. Indien door een bloedonderzoek een vermeerdering van de witte bloedlichaampjes (leukocyten) wordt aangetoond, dan wijst dat op een ontsteking in het lichaam, waardoor het vermoeden van een appendicitis versterkt wordt.

Bij een ‘onduidelijke’ buikpijn die misschien van een appendicitis afkomt, gelden de volgende grondregels:

1) niets eten, desnoods wat water drinken;
2) geen laxeermiddelen gebruiken;
3) een arts raadplegen indien de pijnen langer dan een uur duren;
4) voor de komst van de arts rustig blijven liggen.
Het grote gevaar bij een appendicitis is het openbreken van het ontstoken wormvormig aanhangsel, zodat de buik geïnfecteerd wordt en daardoor een ontsteking van het buikvlies (peritonitis) veroorzaakt.

De behandeling van een appendicitis is de operatieve verwijdering (appendectomie) van het wormvormig aanhangsel. Deze operatie komt zoveel voor dat iedere chirurg uit ervaring de techniek perfect beheerst. De patiënt kan over het algemeen het ziekenhuis reeds na enkele dagen weer verlaten. Sedert de toepassing van antibiotica is het grote gevaar bij het doorbreken van de blindedarm sterk verminderd en is het aantal doden ten gevolge van het optreden van een buikvliesontsteking sterk gedaald. Appendicitis treedt meestal op jeugdige leeftijd en middelbare leeftijd op, maar komt ook bij kinderen en oudere mensen voor. Daar een vroegtijdige behandeling bijna in alle gevallen een gunstige afloop betekent, moet men bij het geringste vermoeden een arts raadplegen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips