Hallucinogenen

Hallucinogenen zijn stoffen die, indien in het lichaam ingebracht, een waanvoorstelling oproepen: bijvoorbeeld het zien van niet-aanwezige voorwerpen of het horen van niet-aanwezige geluiden (zie drugs, drugverslaving en hallucinatie).

Hallucinogenen

Herkomst, wijze van gebruik

Als hallucinogenen worden stoffen aangeduid die zintuiglijke indrukken veranderen en zinsbegoochelingen veroorzaken.
Typische voorbeelden zijn LSD (lysergzuurdiethylamide), bestanddeel van moederkoren, tegenwoordig synthetisch vervaardigd, en mescaline, een stof uit de peyotl-cactus, al sinds eeuwen gebruikt in Mexico en Zuid-Amerika, onder meer bij religieuze ceremoniën.

Op de zwarte markt wordt LSD in verschillende concentraties vermengd met andere stoffen (opgelost op suikerklontjes, op vloeipapier gedruppeld, omwikkeld met zilverpapier) aangeboden. Vermengd met andere drugs komt LSD ook voor in tablet- en capsulevorm. Mescaline wordt illegaal verhandeld als een wit poeder in capsules of als een waterige, kleurloze oplossing.

Werking, gevaren

LSD-gebruikers spreken van de bewustzijnsverruimende, ‘openbarende’, psychedelische werking van deze drug. Al met een minieme dosis (1/10.000 gram) kan men een ’trip’, een ‘reis’, maken. De gebruiker raakt daarbij in een toestand van verhoogde gevoeligheid van de zenuwen; zijn stemming is euforisch gelukkig of ook depressief. Ervaringen en zinsbegoochelingen kunnen dermate benard zijn dat het plotseling tot waanhandelingen komt (zelfmoordpoging, sprong uit een venster). Zowel chemisch als fysiologisch is bij LSD nog veel niet onderzocht, zodat in ieder geval uiterste voorzichtigheid geboden is.

Reeds betrekkelijk kortdurend gebruik kan, afhankelijk van de omstandigheden, verstrekkende gevolgen hebben. Angstroes en echoroes vormen gevaren van het gebruik van hallucinogenen. Al een lichte overdosis of een tijdelijke bijzondere gevoeligheid voor de gebruikte stof kunnen leiden tot een twaalf uur of langer durende roes met verschrikkelijke angsten (horror trip); zulke ontsporingen kunnen eventueel leiden tot werkelijke geestelijke afwijkingen. Als zeer onaangenaam wordt ook de zogenaamde echoroes ervaren: zonder nieuw druggebruik komt het op onvoorspelbare ogenblikken plotseling tot een nieuwe roes, van soms grote hevigheid en lange duur.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips