Alcoholverslaving

Oorspronkelijk werd alcohol gezien als een kalmerend middel, maar in werkelijkheid heeft alcohol een spectrum aan tegenstrijdige effecten. Het kan kalmeren maar ook stimuleren, verdoven of opwekken. In de geneeskunde werd alcohol lange tijd voorgeschreven als een tonicum, een kalmerend middel of een slaapmiddel. De traditionele rol van alcohol in de geneeskunde is inmiddels overgenomen door barbituraten, kalmerende middelen en slaapopwekkende middelen.

Alcohol is een heldere, kleurloze vloeistof die in bier, wijn en sterke drank voorkomt. Ethylalcohol of ethanol wordt gebruikt voor menselijke consumptie. Sommige dranken bevatten meer alcohol dan andere. Bier heeft een laag alcoholpercentage, wijn bevat minstens het dubbele percentage en sterke drank heeft het hoogste alcoholpercentage, wel tot acht keer zoveel als bier.

Er zijn altijd mensen geweest die alcohol consumeerden. De oude Grieken en Romeinen dronken het. De leenheren en pachters in de middeleeuwen dronken het. En toen de Puriteinen in 1620 in Amerika kwamen, namen ze hun gewoonte om alcohol te drinken ook mee. In die tijden was schoon drinkwater moeilijk te vinden. Iedereen dronk alcohol bij de maaltijden.

Alcohol was meer dan zomaar een drankje. Het werd gedronken bij belangrijke feestelijke gebeurtenissen, zoals het inwijden van een nieuw huis, na de herfstoogst, en tijdens bruiloften en begrafenissen. Ook werd het gebruikt als medicijn, om pijn te verlichten, om koorts omlaag te brengen of om een onrustige maag tot bedaren te brengen.

In onze samenleving wordt alcohol door de meeste mensen zo af en toe en met mate gedronken en dat levert weinig problemen op. Maar de mogelijke mentale en fysieke schade die alcohol toe kan brengen, maakt alcohol tot één van de gevaarlijkste drugs voor mensen die verslaafd zijn en de mensen in hun omgeving. Ongeveer 10 tot 12% van alle drinkers zijn alcoholici of probleemdrinkers.

Na consumptie wordt alcohol direct opgenomen in de maag. Alcohol hoeft niet verteerd te worden. Het gaat rechtstreeks van de maag naar de darmen en de bloedbaan. Via de bloedbaan komt het overal in het lichaam terecht. De lever moet maar zien hoe hij de alcohol uit het lichaam krijgt. Hij doet dat door de alcohol om te zetten in water en kooldioxide. Het kost de lever ongeveer een uur om één drankje af te breken. Iemand raakt dronken als hij of zij sneller alcohol tot zich neemt dan de lever het kan verwerken.

Alcoholverslaving vernietigt de menselijke geest en het lichaam. Excessief alcoholgebruik kan leiden tot onherstelbare hersen- en leverschade. De meeste mensen weten dat alcohol kan leiden tot hoofdpijn en braken. Maar alcohol kan ook het hart, de lever, de nieren, de hersenen en de maag aantasten. Het kan geheugenverlies en verscheidene soorten kanker veroorzaken. Wanneer een zwangere vrouw alcohol drinkt, wordt het doorgegeven aan de in ontwikkeling zijnde foetus. Dit kan leiden tot mentale of fysieke problemen bij het kind.

Een van de vervelendste effecten van alcoholgebruik is dat mensen er aan gewend raken. Mensen die stoppen met drinken krijgen ontwenningsverschijnselen: hoofdpijn, misselijkheid, nervositeit en verwarring. Het is moeilijk om deze afkickverschijnselen de baas te worden en als iemand gestopt is met drinken, blijft hij of zij altijd een ‘genezend alcoholist’.

Alcoholisme wordt gerekend tot de verslavingsziekten. De oorzaak is mogelijk een zekere aanleg, gecombineerd met psychische en/of sociale problemen. Men spreekt van alcoholisme wanneer het organisme zo gewend aan alcohol is, dat er steeds meer gebruikt moet worden om het gewenste effect te bereiken. Een ander kenmerk is, dat er ontwenningsverschijnselen optreden wanneer abrupt wordt gestopt met het innemen van alcohol.
Voortdurend en overvloedig alcoholgebruik tasten lichaam en geest aan. Dit kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Alcoholisten zijn vatbaarder voor longontsteking en ziekten van de spijsverteringsorganen. Ook kan een ontregeling van het zenuwstelsel plaatsvinden. Bovendien kan overmatig alcoholgebruik leiden tot allerlei psychische aandoeningen, waaronder delirium tremens. Omdat alcoholisten doorgaans weinig eten, leiden zij dikwijls aan een chronisch vitaminegebrek. Daardoor hebben zij veelal een verminderde weerstand tegen griep en verkoudheid.

Zie ook: alcoholvergiftiging en kater.

Extra informatie bij -> Alcoholverslaving

Er is geen afdoende verklaring waarom een mens tot drankzucht vervalt. Een zekere aanleg wordt verondersteld. Een theorie is dat de alcoholist ongeacht zijn situatie in het leven een diepgaand gevoel van onzekerheid ondervindt. Hij lijdt aan onderdrukte, onbewuste innerlijke conflicten. De oorsprong van deze psychische storing ligt mogelijk in de vroege kindertijd. De alcoholist ontvlucht met behulp van sterke drank zichzelf. Een vicieuze cirkel kan ontstaan doordat naast de lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid de sociale factor een toenemende rol gaat spelen. De alcoholist raakt door zijn drankprobleem sociaal geïsoleerd (verlies van vrienden, ontslag, huwelijksproblemen) waardoor hij weer meer gaat drinken.

Recept bij -> Alcoholverslaving

Ondersteunende voedingsstoffen bij alcoholverslaving

Vitamines
Choline: helpt de lever met het afbreken van giftige stoffen.
Vitamine B complex: helpt beschadigingen aan zenuwcellen te herstellen.
Vitamine C: vermindert vergiftiging door toxische bijproducten van de alcoholstofwisseling.

Kruiden
Artisjok: beschermt de lever.
Mariadistel: reinigt de lever na alcoholgebruik en herstelt beschadigde levercellen.
Pau d’arco: beschermt de levercellen.

Complete supplementen
Multivitamines/mineralen complex: vult tekorten aan essentiële voedingsstoffen in het lichaam aan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips