Nucleus

De celkern (nucleus) is een kleine kring, slechts een fractie van een millimeter breed, in het centrale deel van een cel. Het is de grootste, dichtste en duidelijkste structuur binnenin de cel en fungeert daar als regelcentrum. De meeste cellen bevatten slechts een nucleus. De celkern wordt omhuld door een dubbele laag kernmembraan. De buitenlaag is erg poreus en is een voortzetting van de membranen van het endoplasmatisch reticulum. Binnenin het kernmembraan zit het kernplasma of nucleoplasma.

Het kernplasma bevat een of twee kleine, kringvormige lichaampjes die kernlichaampjes (nucleoli) genoemd worden. Het kernlichaampje bevat de DNA-code. De functie van DNA (desoxyribonucleic acid, in het Nederlands is het DNZ: desoxyribonucleïnezuur) is het doorgeven van kenmerken van een generatie cellen aan de volgende.

Nucleus

Het DNA wordt omvat door een aantal chromosomen die bestaan uit lange ketenen DNA, die strak zijn opgerold in een spiraalvorm samen met eiwitten die histonen heten. De combinatie DNA en histon-eiwitten heet chromatine. Het cellichaampje controleert ook de synthese van een deel van het RNA van de cel (ribonucleic acid, in het Nederlands is het RNZ: ribonucleïnezuur).


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Eduard Thomas Eggink

    Een prachtig artikel over de celkern. Het menselijk lichaam is zo’n ongelooflijk mooi bouwwerk, dat het inderdaad bijna niet te geloven is. Nu was ik geïnteresseerd in afmetingen en aantallen. Het artikel begint hier goed mee, maar vanaf de kernlichaampjes wordt het algemeen. Hoeveel chromosomen? Hoe lang is zo’n DNA-keten enz. Dat is jammer, maar verder is het een interessant artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips