Epitheel

Epitheel is een weefseltype dat bestaat uit een of meer lagen regelmatig naast elkaar gerangschikte cellen die met elkaar een aaneengesloten verband vormen. Epitheel behoort tot de vier primaire weefseltypen die in het lichaam voorkomen. De andere zijn: bindweefsel (waaronder ook kraakbeen en been worden gerekend), spierweefsel en zenuw-zintuig-weefsel. Epitheel komt voor als bedekkend weefsel en als klierweefsel.

Bedekkend epitheel, ook wel dekweefsel genoemd, kan één cellaag dik zijn. De cellen kunnen in doorsnede plat, vierkant of rond zijn. Eenlagig cilindrisch epitheel komt voor in de darm. Onder meerrijig wordt een weefsel verstaan waarvan alle cellen rusten op een zgn. basaalmembraan, terwijl niet alle cellen het vrije oppervlak bereiken. Een meerrijig cilindrisch epitheel, daarbij nog voorzien van trilharen, bekleedt een deel van de luchtwegen.

epitheel

plaveisel-cellen welke een meerrijig epitheel bedekken, komt voor in de urineleider en de urineblaas. Klierepitheel komt voor in klieren met en zonder een afvoerbuis. Klieren met een afvoerbuis met uitwendige afscheiding (exocriene klieren) geven hun klierprodukten direct af aan een orgaan, zoals de vele klieren van het maag-darmkanaal. Wanneer de afvoerbuis vertakt is spreekt men van een samengestelde klier, enkelvoudige klieren bezitten een niet-vertakte afvoerbuis. Aan het uiteinde van de afvoerbuis bevindt zich het eigenlijke klierepitheel.

De klieren met inwendige afscheiding (endocriene klieren) bezitten geen afvoerbuis, omdat ze hun produkten afgeven aan de bloedbaan, dwz. aan de vaatjes die door het kiier-weefsel lopen. De meeste van die klieren (bijv. het hersenaanhangsel, de bijschildklier, bijnier en geslachtsorganen) zijn opgebouwd uit een aantal bolletjes of strengen epitheelcellen die door bindweefsel in een groter verband worden samengebracht.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips