Gedissemineerde intravasale stolling

Klachten en verschijnselen

– Ernstige bloedingen in het lichaam.
– Soms zijn er geen verschijnselen.

Alarmerende verschijnselen

– Ernstige bloedingen, in het bijzonder na verwonding of operatie
.
Gedissemineerde intravasale stolling. Dit is een niet erfelijke bloedingsstoornis die in feite het gevolg is van buitensporige bloedstolling. Deze aandoening treedt op als geactiveerde stollingsfactoren zich overal in het bloed bevinden, in plaats van alleen ter plaatse van vaatwandbeschadigingen. Deze stollingsfactoren zorgen ervoor dat rondstromende bloedplaatjes stolsels vormen (coaguleren) in de kleine bloedvaatjes door het hele lichaam. Vandaar de naam gedissemineerde intravasale stolling. Gedissemineerd betekent verspreid, intravasaal betekent in een bloedvat.

Door deze onnodige stolling wordt zoveel van de voorraad stollingsfactoren en bloedplaatjes in het lichaam verbruikt, dat er niet genoeg overblijft voor de vorming van stolsels op plaatsen van beschadiging. Bovendien reageert het lichaam op de stolling door het systeem dat stolsels oplost aan te schakelen, waardoor overal bloedingen optreden.

De ziekte, die onder andere ook bekend staat als diffuse intravasculaire stolling en fibrinolyse en als defibrinatiesyndroom, komt slechts zelden voor en is dan bijna altijd een complicatie van een ernstige onderliggende ziekte.

Diagnose.

Als de arts vermoedt dat u gedissemineerde intravasale stolling hebt, zal hij allerlei bloedonderzoek laten verrichten, waaronder bepaling van het aantal bloedplaatjes, het fibrinogeengehalte (fibrinogeen is een plasma-eiwit dat bij de stolling betrokken is) van het bloed en de tijd die uw bloed nodig heeft om te stollen.

Hoe ernstig is gedissemineerde intravasale stolling? De ziekten die deze bloedingsstoornis kunnen veroorzaken zijn meestal levensbedreigend, maar als ze met succes behandeld worden houdt de gedissemineerde intravasale stolling op. Tot de onderliggende ziekten behoren onder andere diverse verloskundige noodsituaties, door het gehele lichaam uitgezaaide kanker, uitgebreide verwondingen, shock en sepsis (een infectie van het bloed met bacteriën).

De ernst van de bloedingsstoornis zelf varieert. Als de gedissemineerde intravasale stolling bij kanker of een andere ziekte optreedt, kan de aandoening chronisch zijn en alleen merkbaar aan afwijkende uitslagen van het bloedonderzoek.

Er treden dan geen spontane bloedingen op. Vaker is de aandoening acuut en geeft dan aanleiding tot ernstige bloedingen op meerdere plaatsen, zoals operatiegebieden. Er kunnen zich stolsels vormen in de benen; ook een beroerte is mogelijk. In zeldzame gevallen is de aandoening zo ernstig dat afsterving van vingers, geslachtsdelen of neus optreedt.

Behandeling.

De enige echt doeltreffende benadering is het behandelen van de onderliggende aandoening die de gedissemineerde intravasale stolling heeft veroorzaakt. Echter, transfusie van verschillende bloedproducten kan ook noodzakelijk zijn om stollingsfactoren waaraan door de uitgebreide stolling een tekort is ontstaan aan te vullen. In zeldzame gevallen kan behandeling met heparine (een geneesmiddel dat stolling voorkomt) nodig zijn als bloedklonters zich hebben gevormd of wanneer het bloedtransfusieproduct niet helpt en het bloeden niet stopt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips