Congestie

Congestie is een plotselinge toeneming van het bloedvolume in de bloedvaten. De bloedcirculatie in een lichaamsdeel is afhankelijk van de wijdheid van de slagaderen en haarvaten. Deze wijdheid is afhankelijk van nerveuze en psychische invloeden, vooral ook van de werking van bepaalde hormonen. Opwinding brengt een rode kleur ofwel bleekheid teweeg. Ziekten die berusten op storingen in de inwendige secretie gaan vaak gepaard met snelle veranderingen in de bloedvoorziening, vooral in het hoofd.

Hiertoe behoren schild-klieraandoeningen en die veranderingen van de reactiviteit die men ‘vegetatieve dystonie’ noemt. Zeer karakteristiek is congestie bij vrouwen in de overgangsjaren. Het uitvallen van de functie van de eierstokken geeft een verhoogde prikkelbaarheid van juist die delen van het vegetatief (autonoom) zenuwstelsel die de activiteit van de bloedvaten regelen. Zo leiden prikkels van de omgeving waar deze vrouwen eerst geen last van hadden (bijv. een warm vertrek, directe zonnestraling, kleine opwindingen in het dagelijks leven, enz.) plotseling tot vaak zeer onaangename ’opvliegingen’.

congestie

De verhoogde bloedtoevoer veroorzaakt een zekere sufheid, soms ook een uitbreken van zweet, en bij mensen die een neiging tot hoge bloeddruk hebben, ook wel tot hartkloppingen en dergelijke verschijnselen. De ’opvliegingen’ van vrouwen in de overgangsjaren zijn door behandeling met eierstokhormonen vaak goed te behandelen. Er zijn echter ook veel vrouwen bij wie het ophouden van de menstruatie geen enkele invloed op de algemene toestand heeft.

Bij geheel gezonde mensen kan grote lichamelijke inspanning, het werken in een te warme ruimte, enz. aanleiding geven tot congestie. De warmtestuwing die het lichaam onder deze omstandigheden ondervindt, kan in enkele gevallen het effect geven van zonnesteek.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips