Trachoom

Trachoom is een ernstige vorm van conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) die veroorzaakt wordt door een infectie van de Chlamydia trachomatis, een parasiet. Beide bindvliezen en de cornea (hoornvliezen) zijn hierbij geïnfecteerd geraakt. De micro-organismen worden overgebracht via direct contact en vermoedelijk ook door vliegen. De infectie veroorzaakt acute conjunctivitis, een infectie van de conjunctiva (bindvliezen) van het oog. Dit gaat gepaard met langdurig rode, branderige ogen en ongemakkelijk bewegen van de ogen. Er komt gele etter uit het oog dat de oogleden aan elkaar doet plakken.

In de meeste gevallen raken beide ogen ontstoken. Ook kan de patiënt gevoelig worden voor licht in de ogen. Als de ziekte niet wordt behandeld, kunnen er allerlei complicaties ontstaan en uiteindelijk blindheid veroorzaken. Na verloop van tijd treedt er een verdikking en verruwing van de conjunctiva op die veroorzaakt worden door littekenweefsel. De mucus-afscheidende cellen van de traanklieren raken beschadigd en dit kan leiden tot de aandoening die droog oog (keratoconjunctivitis sicca) wordt genoemd. Bindvliesbeschadiging veroorzaakt abnormale groeisels in de bloedvaten die van de conjunctiva naar de cornea leiden, wat slechtziendheid en verlies van het gezichtsvermogen kan betekenen.

Is trachoom nog in een vroeg stadium, dan kan deze aandoening behandeld worden met een antibioticum dat de micro-organismen doodt. Als er zich al littekenweefsel heeft gevormd in de conjunctiva is een operatie waarschijnlijk noodzakelijk. Het is van belang om altijd eerst de huisarts te raadplegen voordat u zelf bij de drogist of apotheek geneesmiddelen gaat kopen.

De huisarts kan u precies vertellen welk middel en in welke dosis u dit het beste kunt gebruiken en u waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen of contra-indicaties (omstandigheden waaronder u een bepaald medicijn niet mag gebruiken, bijvoorbeeld omdat dit niet samengaat met een middel dat u om andere redenen al moet gebruiken).

De ontsteking wordt meestal opgelopen door besmette vingers, handdoeken of washandjes waar het oog mee in aanraking komt. De behandeling van conjunctivitis hangt af van de ziekteverwekker. Meestal is een antibioticum in de vorm van oogdruppels of zalf afdoende. Corticosteroïden worden zelden, en alleen via de oogarts voorgeschreven.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips