Respiratore aandoening

Respiratore aandoeningen tasten de luchtwegen aan, die lopen van de nares (neusgaten) tot aan de alveoli (longblaasjes). Ze worden onderverdeeld in neus-, tonsillaire (keelamandelen), larynx(strottenhoofd) en longaandoeningen en worden veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels. Een onbehandelde infectie aan een onderdeel van de luchtwegen kan zich gemakkelijk uitbreiden naar andere delen. De ontsteking veroorzakende micro-organismen komen meestal binnen via de inademing van in de lucht zwevende druppeltjes. Een besmet persoon kan zo via hoesten of niezen zijn infectie overbrengen op anderen. De micro-organismen komen dan via de neus en mond binnen en beginnen zich snel te vermenigvuldigen, waardoor ze klachten als lopende neus, hoofdpijn, rauwe keel en verstopte neus teweegbrengen. Veel voorkomende luchtweginfecties zijn verkoudheid, kroep, laryngitis (strottenhoofdontsteking) en tonsillitis (amandelontsteking). Deze infecties treffen de neus, keel, de neusholten en het strottenhoofd. Andere luchtweginfecties tasten de trachea (luchtpijp), de bronchiën en de longen aan. Voorbeelden hiervan zijn bronchitis en pneumonie (longontsteking).

Er zijn meer dan 120 verschillende virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken, maar geen van alle zullen erg veel gevaar opleveren. Verkoudheid verzwakt echter wel het lichaam, vooral bij kinderen en bejaarden, wat de weg vrij kan maken voor bacteriële infecties in bijvoorbeeld de oren, keel en longen. In tegenstelling tot verkoudheid, kunnen bacteriële infecties wel worden genezen, namelijk met antibiotica. Als de symptomen langer dan een week tot 10 dagen aanhouden, of er is sprake van koorts, van troebel snot, of de symptomen zijn ernstiger dan normaal, dan kan er sprake zijn van griep of allergie in plaats van verkoudheid.

Het lichaam kent een aantal natuurlijke afweermechanismen tegen luchtweginfecties. De neusgaten zijn bedekt met haartjes die de ingeademde lucht filteren. De slijmvliezen en ciliairbekleedsels (trilhaartjes) in de neus- en keelholte vangen schadelijke deeltjes en besmettelijke organismen op en verplaatsen ze naar boven en naar buiten. Het snot in de neus bevat ook enzymen en antilichamen die bacteriën en virussen kunnen doden.

De behandeling van een luchtwegaandoening hangt af van de aard en de ernst van de klachten. Zo kan verkoudheid niet worden genezen met een medicijn, maar zijn er wel middelen en methoden die de ernst van de symptomen doen afnemen en het afweersysteem versterken. Verstopte en lopende neuzen kunnen enigszins worden tegengegaan met neussprays verkrijgbaar bij drogist of apotheek, maar ze kunnen de klachten niet verhelpen. Voor de hoofdpijn of keelpijn kan paracetamol verlichting brengen. Blijf in ieder geval thuis in een warme (niet te warme) kamer en stoom af en toe met een bak warm water. Drink veel, liefst vruchtensappen, en neem ’s avonds paracetamol om beter te kunnen slapen. Antibiotica zullen alleen worden voorgeschreven als er al andere infecties aanwezig waren.

Respiratore aandoening

Het is altijd beter om de kans op respiratore aandoening te verkleinen door preventieve maatregelen te nemen, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Beperk het contact met mensen die al verkouden zijn of andere luchtweginfecties hebben. Als contact onvermijdelijk is, raak de neus en mond niet aan met uw handen, en was uw handen direct daarna met zeep en warm water. Deel uw drink- en eetgerei niet met iemand die een luchtweginfectie heeft. Daarnaast is het altijd verstandig om goed en gezond te eten en genoeg nachtrust te krijgen.

Het is van belang om altijd eerst de huisarts te raadplegen voordat u zelf bij de drogist of apotheek geneesmiddelen gaat kopen. De huisarts kan u precies vertellen welk middel en in welke dosis u dit het beste kunt gebruiken en u waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen of contra-indicaties (omstandigheden waaronder u een bepaald medicijn niet mag gebruiken, bijvoorbeeld omdat dit niet samengaat met een middel dat u om andere redenen al moet slikken).


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips