Griepepidemie: hoeveel mensen hebben er dan ook echt griep?

Jaarlijks heerst er wel weer een griepgolf. Gedurende een bepaalde tijd zijn er dan relatief veel mensen geveld door de griep. Over griep is al veel gezegd en geschreven, maar wanneer is er nu eigenlijk sprake van een griepepidemie? En wat is precies het verschil tussen het hebben van griep en het last hebben van een (flinke) verkoudheid? Als er melding wordt gemaakt van een griepepidemie – en dat gebeurt toch zo’n een of twee keer per jaar – dan denken veel mensen dat ze bij elk kuchje of elke nies al dat ze griep onder de leden hebben.

Wanneer is er sprake van een griepepidemie?

Jaarlijks koppen de kranten wel over een griepepidemie. Deze kan licht of zwaar zijn, maar elk jaar is er wel een periode waarin relatief veel mensen geveld zijn door het influenzavirus, de veroorzaker van griep. Griep komt het hele jaar door voor. Het gemiddelde basisniveau van griepvoorkomen is ongeveer 30 gevallen op de 100.000 personen. In Nederland is er sprake van een griepepidemie als bij gemiddeld 120 op de 100.000 mensen griep is vastgesteld. Dat is een percentage van 0,12% van de bevolking.

Dit cijfer is enigszins vertekend, omdat het hier alleen gaat om vastgestelde gevallen. Het cijfer is gebaseerd op officiële meldingen bij de huisarts. De meeste mensen gaan in geval van griep echter niet direct naar de huisarts. Het werkelijke aantal gevallen zal daarom een stuk hoger liggen als er een griepgolf heerst. Naar schatting is het aantal werkelijke zieken bij een griepepidemie tien tot dertig keer hoger, dus dan is naar schatting tussen de 1% en 4% van de bevolking geveld door griep.

Echt griep of toch verkoudheid?

Hoe heftig een griepepidemie is, verschilt van jaar tot jaar. Het hangt deels samen met de strengheid van de winter, maar dat is niet allesbepalend. Ook de vorm van het influenzavirus is een belangrijke factor. Gemiddeld genomen houdt een griepgolf zo’n acht weken aan, maar deze kan ook een stuk korter of juist langer duren. Feit is dat het aantal ziekmeldingen op de werkvloer tijdens een epidemie flink kan oplopen. Vaak zijn er meer mensen afwezig als gevolg van griep dan de cijfers logischerwijs zouden voorspellen. Hoe kan dat?

Een belangrijke verklaring voor het bovenstaande, is dat griep en verkoudheid behoorlijk veel overeenkomsten hebben. Mensen die tijdens een griepgolf last krijgen van verkoudheid, denken dan ook al snel aan het hebben van griep. Mede door de besmettelijkheid van het influenzavirus, wordt er daarom gekozen om toch maar een paar dagen thuis te blijven en ‘goed uit te zieken’. De symptomen van verkoudheid en griep komen inderdaad sterk overeen, al zijn de verschijnselen in geval van griep vaak een stuk heftiger. Of je nu griep hebt of flink verkouden bent: voldoende rust nemen en veel water drinken is de beste oplossing. Zo gek is het dus niet dat er tijdens een epidemie behoorlijk wat mensen thuis geveld zijn door griep of verkoudheid!


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips