Ebola virus

De kans is klein dat het Ebola virus in West-Europa voor zal komen, maar zekerheid is voor niemand een feit. Daarom besteden we in dit artikel aandacht aan het enorm besmettelijke virus, waarvan in begin 2014 een ware epidemie uitbrak in Afrika. Dat virus heeft voor veel aandacht gezorgd, ook vanuit Europa. Met name doordat het virus ook in de grotere steden in Noord-Afrika uitbrak, is er een klein gevaar. De vraag is dan natuurlijk in eerste instantie wat het Ebola virus daadwerkelijk inhoudt. Vervolgens komen ook de symptomen en een eventuele behandeling aan bod.

Wat is het Ebola virus?

De naam Ebola is afkomstig van een rivier in Congo met dezelfde naam. Hier brak in 1976 een eerste herkenbare epidemie uit met de symptomen van dit virus. Ebola is namelijk een zeer dodelijke virusziekte. Deze is weliswaar zeldzaam van aard, maar bij een uitbraak is de kans op sterfte enorm. Het virus veroorzaakt een afwijking in het bloed waardoor inwendige bloedingen het gevolg zijn. De ziekte is dus levensbedreigend en zorgt daardoor voor veel paniek. Dit geldt dan ook voor de epidemie die begin 2014 uitbrak.

Het virus is zoals gezegd levensbedreigend. De ziekte is daarnaast ook zeer besmettelijk, doordat er bij patiënten een virale koorts ontstaat. Deze koorts kan enorme bloederigheid met zich mee brengen, die de dood als gevolg kan hebben. Doordat artsen wereldwijd hebben geconstateerd dat deze ziekte moeilijker te stoppen is, werd er in 2014 dan ook een wereldwijde gezondheidscrisis aangekondigd.

Hoe is Ebola te herkennen?

De eerste kenmerken, waardoor er een belletje zou moeten gaan rinkelen, zijn bijvoorbeeld hoge koorts, spierpijn, keelpijn, hoofdpijn en geelgekleurde ogen. Daarnaast zijn er andere zaken die op Ebola zouden kunnen duiden. Zo horen buikpijn en gebrek aan eetlust ook bij de symptomen van Ebola. De hierboven genoemde symptomen treden over het algemeen op tussen de 2 en 21 dagen na de besmetting.

Hoe kan besmetting plaatsvinden?

Om besmetting te voorkomen, moet ondervonden worden hoe besmetting in eerste instantie plaatsvindt. Dit kan op verschillende manieren voorkomen. De voornaamste mogelijkheid om besmet te raken met het virus is via lichaamsvocht. Hierbij moet men in contact komen met lichaamsvocht. Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen de boosdoener zijn in het overbrengen van een epidemie. Dit kan via alle vormen van lichaamsvocht gebeuren, zoals bloed, urine, ontlasting, sperma en zelfs zweet en tranen. Mensen in de directe omgeving van een besmet persoon lopen dan ook een uitermate groot risico. Beschermende kleding is daardoor een vereiste.

Hoe is de ziekte Ebola te behandelen?

Wanneer men last heeft van de eerste klachten is het aan te raden om een arts te informeren. Als er vervolgens sprake is van moeite met ademhaling, diarree, huiduitslag en bloedingen dan is de kans erg groot dat er sprake is van Ebola. Het virus verlamt namelijk het afweersysteem. Het gevaarlijke aan Ebola is dat er nog geen middelen zijn om de ziekte te voorkomen of te verhelpen. De besproken symptomen kunnen slechts in beperkte mate worden behandeld. Daarnaast worden patiënten vaak uitgesloten van persoonlijk contact om een eventuele uitbreiding van het virus te voorkomen. Vitamines en het hydrateren van patiënten is de enige mogelijkheid om de symptomen bij deze mensen te behandelen. Hiermee wordt de pijn slechts verlicht. Tot op heden lijkt het voorkomen van sterfte niet altijd te slagen. Wel is het zo dat artsen bezig zijn met het uittesten van mogelijke oplossingen bij dieren. De uitslagen van deze test bieden wellicht enig uitsluitsel voor behandelmethoden in de toekomst.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips