Cholera

Cholera wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae. De infectie ontstaat door het eten van voedsel of drinken van water dat besmet is door ontlasting van cholerapatiënten. Er zijn cholerapatiënten die verder helemaal gezond zijn. Deze noemt men choleradragers. De incubatietijd is één tot vijf dagen. Er moeten vrij veel Vibriobacteriën in de darm komen om een besmetting te veroorzaken. De bacteriën geven in de dunne darm een giftige stof (toxine) af die de darmen prikkelt tot overmatige vochtvorming. Daardoor ontstaat een vochtverlies van 6 tot 7 liter per dag. Indien dit niet behandeld wordt, is de sterftekans zeer groot.

De verschijnselen van cholera beginnen met een kenmerkende vorm van diarree: het is net rijstewater. Er zit geen bloed of pus bij. De kleur is grijsachtig troebel door slijm en afgestorven darmslijmvlies en ze is reukloos. De hoeveelheden diarree zijn groot en er zit veel natrium en kalium in. Er kan een lichte koorts optreden. Door het vele vochtverlies ontstaat echter een zogenoemde onder temperatuur. De patiënt krijgt al spoedig een ingevallen gelaat, een snelle pols, zwakke ademhaling, spierkrampen en er is weinig urinevorming (oligurie).

De ziekte wordt vastgesteld door onderzoek van de ontlasting. Indien men de kenmerkende ontlasting opmerkt, moet direct een arts worden gewaarschuwd. Er moet altijd opname in een ziekenhuis plaatsvinden, zowel in het belang van de patiënt als van zijn omgeving (besmetting). Omdat cholera een zogenoemde A-ziekte is (bij de wet met name genoemd) moet de arts reeds bij verdenking van cholera de Inspectie van de Volksgezondheid waarschuwen.

Door de goede hygiënische omstandigheden in ons land is de kans op verspreiding gering. De sterftekans is hoog, indien de patiënt niet behandeld wordt: 80%. Bij een tijdige behandeling daalt de sterftekans tot 1%. Indien men naar een gebied gaat waar cholera heerst, is vaccinatie (inenting) aan te bevelen. Dit biedt echter maar een beperkte bescherming. Dus toch moet dan het water en voedsel goed gekookt worden. Het bestek moet ook in kokend water gewassen worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips