Chikungunya

De tropische ziekte chikungunya is een virusinfectieziekte, die wordt overgedragen door muggen. In zowel Afrika als Azië kunt u te maken krijgen met deze ziekte, die daar permanent heerst. Voornamelijk het gebied rond de Indische oceaan geldt wat dat betreft als risicogebied, maar de laatste tijd is de ziekte ook sporadisch gemeld op de Caraïben. Het gebied waar de ziekte zich verspreid, is groeiende. Het is daarom belangrijk om waakzaam te zijn als u deze regio van de wereld gaat bezoeken.

Risicogebied voor chikungunya

U kunt chikungunya krijgen als u door een besmette mug wordt gestoken. Het is een virale ziekte die veel pijn kan veroorzaken en die voor oudere mensen gevaarlijk kan zijn. Het is een zogenaamde endemische ziekte, dat wil zeggen dat de ziekte permanent heerst, in het gebied rond de Indische oceaan. Ook in Midden-Afrika loopt u een risico. In Europa is de ziekte ook opgedoken, al is het in kleine mate. In 2007 werden enkele honderden gevallen vastgesteld in het noorden van Italië, en in 2010 zijn er in Frankrijk mensen geïnfecteerd geraakt. Toch betreft het hier vooral een ziekte die u buiten Europa op kunt lopen.

Preventie

Besmetting vindt plaats via aedesmuggen, waaronder de veelvoorkomende Aziatische tijgermug, die overdag steken. Bedekkende kleding dragen is de beste bescherming tegen chikungunya. Onbekende huid kan het beste worden ingesmeerd met een muggenwereld middel, met DEET als bestanddeel. Omdat dat de kans op steken overdag het grootst is, wordt aangeraden om onder een muskietennet te gaan liggen tijdens een middagrust.

Symptomen

De incubatietijd van chikungunya bedraagt twee tot tien dagen, waarna de eerste symptomen optreden. Plotseling opkomende koorts en pijn in (vaak kleine) gewrichten is vaak de eerste aanwijzing, al kunnen ook hoofdpijn, spierpijn en huiduitslag symptomatisch zijn. In sommige gevallen leidt de ziekte ook tot oogaantasting (lichtschuwheid). De koorts trekt vaak na enkele dagen weg, de gewrichtspijn – die hevig kan zijn – houdt vaak enkele weken aan. Soms is de pijn in gewrichten echter blijvend. Dat is vooral bij oudere personen het geval.

Behandeling van die ziekte

Bestaan er vermoedens van besmetting met chikungunya, dan kan door middel van laboratoriumonderzoek uitsluitsel worden gegeven. Een medische behandeling van de ziekte bestaat echter niet. Behandeling blijft dus beperkt tot het bestrijden van de ziektesymptomen. Deze symptoombestrijding is voornamelijk mogelijk door middel van ontstekingsremmers. Ook koorts en pijn kunnen worden bestreden door koortsremmers en pijnstillers. Op dit moment wordt er door de medische wetenschap onderzoek verricht naar vaccinatie en medicatie tegen chikungunya.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips