Zwakzinnigheid

Zwakzinnigheid is een geremde of onvolkomen geestelijke ontwikkeling, veroorzaakt door ziekten of erfelijke factoren (zie erfelijkheid), waardoor betrokkene niet in staat is zelfstandig te handelen. Zwakzinnigheid, die niet met een psychiatrische aandoening verward moet worden, omvat de juridische en psychologische begrippen idiotie, imbeciliteit en debiliteit.
Het geestelijk vermogen bij idiotie, de ernstigste graad van zwakzinnigheid, komt overeen met de ontwikkeling van een kind van nog geen twee jaar. Betrokkene is niet in staat onafhankelijk te functioneren in de maatschappij.

Het geestelijk vermogen bij imbeciliteit correspondeert met de ontwikkeling van een 2- tot 7-jarig kind; ook in dit geval is een zelfstandig functioneren niet mogelijk. Bij debiliteit kan de ontwikkelingsgraad van een 8- tot 12-jarig kind worden bereikt; hulp en steun van andere mensen is ook hier een noodzaak, een beperkte mate van zelfstandigheid kan echter wel bereikt worden.
Zwakzinnigheid gaat vaak vergezeld van meer of minder in het oog lopende lichamelijke afwijkingen, die al bij de geboorte te constateren zijn: klein hoofd (microcefalus), waterhoofd (hydrocefalus), cretinisme (zie cretin) en mongolisme. Convulsieve krampen (stuip, toeval) bij het jonge kind treden vaak op in samenhang met een gebrekkige geestelijke ontwikkeling.

Deze storingen treden aan het licht wanneer een schijnbaar normaal kind niet de vaardigheden heeft ontwikkeld die passen bij zijn leeftijd. Ouders moeten onder ogen zien dat bij zwakzinnigheid genezing is uitgesloten. Toch kan een geduldige en liefdevolle opvoeding, die op deze kinderen is afgestemd, hun binnen hun ervaringsgebied een zekere ontplooiingsmogelijkheid bieden. In speciale scholen en tehuizen kunnen de geestelijke vermogens van zwakzinnigen worden gemobiliseerd en kunnen mogelijkheden worden gevonden voor zinvolle inpassing in de maatschappij. Zo kunnen zij eenvoudige routinehandelingen leren beheersen, waarmee zij een beroep kunnen uitoefenen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips